Hem / Blogg / EXTRA: Regeringen miljardsatsar mot krisen

EXTRA: Regeringen miljardsatsar mot krisen

1 april, 2009

April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill! Så är det naturligtvis inte. Regeringen fortsätter att förneka behovet av en expansiv politik mot krisen och lågkonjunkturen.

Finansminister Anders Borg ställdes mot väggen i SVT:s Aktuellt igår kväll men kunde endast leverera en soppa av ord som saknar förankring i verkligheten. Borg blev till slut tvungen att ta till lögner för att framställa regeringens politik i bra dager.

SVT:s Lennart Persson:
– Det är inte så att ni (regeringen) har tappat kontrollen då?
Anders Borg:
– Sverige är ju ett av de länder som har mest expansiv politik i världen.

Nja, det stämmer inte riktigt, Anders Borg.

Via den utmärkta bloggen Utredarna hittar jag följande statistik som visar att högerregeringen satsar ytterst lite av BNP i en internationell jämförelse – endast 0,4 % av BNP. Sverige ligger därmed under EU-snittet (0,8%) och satsar långt mindre än Tyskland (1,4%), Holland (1,3%), Spanien (1,1%), Storbritannien (1,0%) och Frankrike (0,8%) – länder som sakta börjar fjärma sig från EU:s “stabilitetspakt”.

Kina 7,1
USA 2,0
Tyskland 1,4
Holland 1,3
Spanien 1,1
Storbritannien 1,0
Frankrike 0,8
EU 0,8
Österrike 0,5
Sverige 0,4
Belgien 0,3
Danmark 0,0
Irland 0,0
Grekland 0,0
Italien 0,0

Det som var intressant i sändningen var att Anders Borg slog ett slag för arbetsmarknadspolitikens och a-kassans dämpande effekter! Det han glömde tillägga är att regeringen har slaktat a-kassan och skurit ner på arbetsmarknadsutbildningarna så att människor lämnas utan trygghet i den pågående lågkonjunkturen.

Senast för två veckor sedan vägrade Reinfeldt ge signaler om höjd a-kassan för att öka köpkraften hos hushållen,

-För mig är det viktigt att inte driva ned Sverige i stora underskott. Uppgiften är att försvara kärnan i välfärden och se till att skolan, sjukvården och äldreomsorgen garanteras sin finansiering, sade Reinfeldt.

Nej, det ser ut som den här regeringen vägrar se, höra eller tala om den verklighet som råder.
Andra som bloggat: Utredarna, Jonas Sjöstedt, Svensson
I media: LO-tidningen, ETC, DI, Sydsvenskan, DN