Hem / Pressmeddelanden / Fack you, Maud!

Fack you, Maud!

19 augusti, 2007

Minns ni valet 2006? Där deltog fyra borgerliga partier, som alla tävlade om att framstå som de som gillade välfärden mest. De skulle absolut inte skära ner i någonting, och de var alla väldigt förtjusta i den svenska arbetsmarknadsmodellen med kollektivavtal mellan arbetsgivare och fack.

Det var då. Sedan dess har de ett efter ett börjat visa sina gamla rätta jag. Moderaterna var först ut, när de trots vallöften om motsatsen genast satte igång med privatiseringar av akutsjukhus, massiva utförsäljningar och skattesänkningar för de allra rikaste. Och nu har centern hakat på trenden. Med sitt nya förslag till "jobbprogram", ger fingret åt alla de väljare som gick på snacket om att man skulle värna om den svenska modellen. Istället ska en ny ordning etableras på svensk arbetsmarknad. Arbetsgivarnas ordning.

I programmet föreslås förutom "ungdomsavtalen" som fråntar unga sitt anställningsskydd, hårresande inskränkningar i fackets rätt att ta till stridsåtgärder för att få till stånd ett avtal. Man vill införa krav på "proportionalitet" i åtgärderna, och i de fall då ingen av de anställda på ett företag är fackanslutna ska stridsåtgärder helt förbjudas. Genom att säga att företag där personalen inte är fackligt ansluten ska slippa teckna kollektivavtal, öppnar man i praktiken upp för en situation där arbetsgivare kommer att försöka påverka de anställda att inte organisera sig, eller inte anställa fackligt anslutna. Förslagen syftar till att stärka arbetsgivarnas övertag på arbetsmarkanden och att bakbinda facket. Centerns jobbprogram är en krigsförklaring, inte bara mot facket, utan mot hela den svenska modellen.

Att de här förslagen kan föras fram, är i sig ett tecken på vilken obehaglig tid vi lever i. Bara för fem, tio år sedan hade förslagen setts som extremistiska och galna. Men nu, när olika mer eller mindre galna beslut duggar tätt från regeringskansliet, kan centerns jobbprogram passera utan minst debatt.

Men vi tänker inte låta Mauds krigsförklaring mot våra fackliga rättigheter passera obemärkt förbi. Vi tänker ta striden. För när facket försvagas är det våra rättigheter som hotas, våra löner som pressas ner och det är vi som får ta skitjobb till skitlön.

Antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 070819