Hem / Blogg / Fängelset som byggdes av väst

Fängelset som byggdes av väst

4 mars, 2008

Gaza blöder. De senaste dagarnas israeliska offensiv visar marknadsvärdet på ett människoliv i Gaza – det är lika med noll. Våldet från den militärt överlägsna israeliska ockupationsmakten är obegränsat till omfattning och mål. Civila är måltavlor – kvinnor, barn och män – kött och blod. Bilderna från bombningarna säger mer än tusen ord. Israel begår grova brott mot mänskligheten. Få har vågat fördöma det fasansfulla våldet. Lars Ohly och vänsterpartiet har, som vi också har skrivit om, krävt att Israel ska ställas inför rätta.

I Sverige råder en speciell tystnad. Regeringsmakten och media tiger medan det runt om i landet arrangeras solidaritetsaktioner och minnestunder för de som förlorat sina liv i Gaza. Genomslaget för det som är det enda rätta, ett fördömande av det israeliska våldet, är minimalt om ens existerande. Men människor bryr sig. Tragedin i Gaza väcker vrede och förstärker känslan av solidaritet. Om du befinner dig i Göteborg, kom då till manifestationen idag kl 17-19 i Brunnsparken. Kom dit och ge ditt stöd till ett folk som har berövats all värdighet.

Jag läser Aljazeera på nätet. Huvudnyheten rapporterar om hemliga dokument som visar att USA har beväpnat Fatah-styrkor med syfte att underblåsa motsättningar mellan Fatah och den folkvalda Hamas-regeringen. Artikeln kan läsas i sin helhet här. Avslöjandet sätter fingret på stormaktens kluvna tunga när den pratar om fred. Någon som minns fredsmötet i Annapolis? Jag gör det. Entusiasmen var falsk men lyckades lura in Fatah i någon slags förhandlingar om fred, en fred som aldrig skulle infinna sig i Gaza. I Gaza tog istället helvetet form. Ockupationsmakten backades upp av världens enda supermakt. Medan bomberna föll och den kollektiva bestraffningen fortgick gavs också bränsle till inbördes motsättningar. Inbördeskriget mellan Hamas och Fatah var supermaktens strategi för att försvaga båda parter men i synnerhet Hamas. En regeringen som har tappat greppet, politiskt, ekonomiskt och militärt, kan inte heller förhandla, även om den mot förmodan skulle bjudas in till förhandlingar.

Det har blivit en vedertagen sanning att det folkvalda Hamas har kuppat till sig makten i Gaza och att Fatah är den legitima ledningen. Det finns många lögner där ute men att så många skulle sluta sig bakom dem förvånar mig – ja, inte längre.

Greppet hårdnar om Gaza och dess invånare. Freden är död. Det enda som rör sig i Gazas gator är ljudet från israeliska bomber och skriken från offren. Det är dagar av sorg.

***
Nu har också uppgifter från Aljazeera och Vanity Fair hittat till DN.