Hem / Övrigt / Fira Internationella kvinnodagen den 8:e mars!

Fira Internationella kvinnodagen den 8:e mars!

7 mars, 2011

Internationella kvinnodagen är en dag som feministiska rörelser världen över använder för att fira framgångar och landvinningar och då man samlas för att samla kraft i kampen för kvinnors rättigheter och frihet. Ung Vänster har en lång tradition av att fira internationella kvinnodagen, och det ska vi förstås göra även i år. Vi arrangerar aktiviteter på många orter runt om i landet. Kolla på listan för att se vad som ordnas på din ort. Välkommen att fira internationella kvinnodagen med oss!

Listan uppdateras kontinuerligt.

Bengtsfors
17:30-20:30 Torgmöte om feminism för att uppmärksamma internationella kvinnodagen.
Arr: Ung Vänster, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Tal av:
Frida Hedborg, Ung vänster
Linda Malmberg Magnusson, Ung vänster
Annete Ternstedt, Vänsterpartiet

Borås
16:00-17:00 uppmärksammar Ung Vänster Borås internationella kvinnodagen genom ett torgmöte om feminism. Det blir tal, illustration av statistik, sång, försäljning av feministpins, utdelning av flygblad och insamling av pengar till kvinnojouren.

kl 18.00-20.00 firas Internationella kvinnodagen på Folkets hus, Bellonasalen. Tipspromenad, fikaservering och seminarium om ekonomisk politik ur ett genusperspektiv.
Arr: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Eskilstuna
Som vanligt firar Ung Vänster internationella kvinnodagen och i Eskilstuna laddar vi inför en heldag.
Tillsammans med Vänsterpartiet börjar vi dagen med att dela ut tulpaner till kvinnorna som arbetar på Mälarsjukhuset.

13:00: Vi fortsätter sedan med att hålla ett torgmöte på Fristadstorget. Förutom att smaska på fika så kommer man då kunna lyssna på talare från bland annat Ung Vänster och Vänsterpartiet.

18:00 Dagen avslutas i lokalen på Gillbergavägen 4 med föreläsningar, veganmat och trevligt umgänge. Förutom Ung Vänster så deltar även Vänsterpartiet och flera invandrarföreningar. Ung Vänster kommer då att presentera sin kampanj “Inga fler ursäkter”. Vi kommer också få höra en föreläsning om kvinnors situation i mellanöstern.

Gotland
Kreativt Kafferep på partilokalen på Österväg 5 från 18.00. Vi bjuder på fika och samtal medan vi tillverkar karameller och tvål.

Gävle
Samling på Södermalmstorg kl 11.30 inför Barnvagnsmarsch, slutmålet är Gallerian nian på Stortorget. Temat för marschen är kampen mot mödradödligheten.

14:30 – 17:30 feministiskt självförsvar för tjejer ochkillar och feminism på Vasaskolans teater sal 8 Mars, som är internationella kvinnodagen.

17.00-20.00 pågår kvällsaktiviteter på Sjömanskyrkan. Medverkar gör också RFSU (Riksförbundet för sexuell utbildning) och RFHL (Riksförbundet för hjälp till narkotika- och läkemedelsberoende)

Program:
17.00 “Feminism och kvinnokamp” – Marita Engström (v)
17.30 “Mödradödlighet” – RFSU Maria Dienstbier, Ulrika Dienstbier och Magnus Svensson
18.00 “Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter(SRHR)” – Marita Engström
ca 18.40 poesiläsning av Ysolina Yactayo
18.45 “Missbruk och utsatthet” – RFHL Rolf Karlsson
ca 19.40 poesiläsning av Gustavo Figueroa
19.45 “Jämställd ekonomi” – Ulla Andersson

Göteborg
Demonstration tillsammans med Nätverket 8 mars-kommittén under parollerna “Feminism utan gränser” och “Kvinnors arbete – samma värde och rättigheter”. Samlig Gustav Adolfs torg kl 17.30, avmarsch mot Götaplatsen 18.00

Helsingborg
Varmt välkomna att fira Internationella kvinnodagen med oss tisdagen den 8:e mars kl 14.00 – 20.00 Fokets hus Södergatan 65 i Helsingborg. Vi kommer att ha spännande föreläsningar, musikunderhållning, diktläsning, fotoutställning, kaffeservering, ansiktsmålning och sagoläsning för barn. kvinnor, män och barn. Alla är välkomna!

Arr : ABF, Internationella kvinnoföreningen, Miljöpartiet & Vänsterpartiet

Karlstad
Festival för systerskap.

Kristianstad
Mustasch-utdelning, jämställdhets-quiz, tal av företrädare för Vänsterpartiet oc Ung Vänster. 15.00-18.00

Linköping

I Linköping firar vi internationella kvinnodagen tisdagen den 8 mars på Elsas hus klockan 18.00. Ung Vänster, Vänsterns Studentförbud och Vänsterpartiet anordnar denna trevliga kväll där det kommer vara uppträdanden från duktiga tjejer samt besök av intressanta organisationer som kommer hålla föredrag. Det vill ni inte missa, välkommen och häng med oss!

Malmö
Vi samlas 18:00 på Gustav Adolfstorg i Malmö. Talar gör Martina Nilsson (v), jämställdhetskommunalråd och Ewa Glimhed, ordförande LO-sektionen.

Norrköping
Lunchmanifestation Ain’t I a women, kl 12.15-13.00 i Hörsalsparken. Vänsterpartiet och Ung vänster kommer tillsammans med bland andra SSU, GU och Flyktinggruppen ordna en antirasistisk manifestation till stöd för papperslösa kvinnors rättigheter.

Oxelösund
Utdelning av nejlikor och material framför Ica Kvantum. Vi bjuder på kaffe och kaka.

Skellefteå
Tid och plats för mötet med Distriktets kvinnoansvarig Helen Forsberg kl 18.00 Partilokalen Nygatan Nygatan 63.

Stockholm
Södermalmstorg (Slussen) kl 18.00. Arrangör 8-marskommittén

Sundsvall
Ung Vänster arrangerar torgmöte kl 17.00 på stora torget.

Säter
Kring Salutorget och Vänsterhörnan, kl 15.00

Ulricehamn
Flygbladsutdelning i centrum, 17.00-20.00

Umeå
Vänsterpartiet visar filmen Sisters in law, en film från Kamerun om två starka kvinnor och deras kamp för jämställdhet. Vi bjuder på semla och samtalar och systerskap. Välkomna kl.19.00  Folkets Bio på Haga. med arr: ABF

Västerås

Tisdag 8 mars 17:00 – 20:00

Växthuskällarn, ABF, 1 trappa ner, Viktor Larssons Plats, 72187, VÄSTERÅS
På scen: Stäm upp, Nils-Erik, Tilda Landehag, Martina Wiksten

Växjö
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) och Annika Flensburg från Kvinna till Kvinna ska berätta om verksamheten och framtiden på Cafe Fontaine med start 17.30 och framåt. 17.30 Sedvanlig samling vid Speakers corner med appelltal, därefter fackeltåg genom Storgatan och ned till IOGT.

Älvsbyn
15:00-16:00: Torgmöte med fika för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Samling på Storgatan mellan ICA och Konsum.
Arr: Ung Vänster, Vänsterpartiet och Älvsbyns kvinnojour.

Tal av:
Malin Sandin, Ung Vänster
Harry Nyström, Vänsterpartiet

Östersund

Ung Vänster vill uppmärksamma vardagshjältar som gör bra saker för en mer jämställd värld. I Östersund delar vi ut ett pris till årets feminister. Vi erbjuder också alla tjejer att prova på feministiskt självförsvar!

Program:
18.00: Pris för “Årets feminister 2011” delas ut.
18.15: Fika.
18.30:
Tjejer/kvinnor: Prova på feministiskt självförsvar.
Killar/män: Feminism för killar – samtal om varför vi behöver jämställdhet.

Välkommen till ABF klockan 18.00!

Östhammar
Söndag 6 mars (OBS datum!) kl 15.00 på Östhammars bibliotek. Tema: kvinnors situation i världen. Sång och musik på persiska och svenska av musikern Nima Chehrazi. Bild och foton. Fritt inträde. Fika. Samarbete med ABF, Kvinnojouren, FN-föreningen och Kulturnämnden.

Listan uppdateras kontinuerligt.

Foto: Jöran Fagerlund