Hem / Blogg / Fördöm Egypten!

Fördöm Egypten!

7 april, 2008

I helgen har egyptisk polis avlossat skott mot demonstrerande textilarbetare. Enligt SVT har polisen använt tårgas och gummikulor för att skingra över 25 000 arbetare som strejkade i protest mot låga löner och stigande levnadskostnader, rapporterar SVT. Al-Jazeera skriver om protester i landets största textilfabrik Mahall el-Kobra som spridit sig till bland annat huvudstaden Kairo. Vi nås av olika uppgifter om antalet gripna – AP rapporterar om ett 100-tal medan Reuters anger siffran 200.

Egypten, en av USA:s närmaste allierade i regionen, har en lång meritlista rörande brott mot mänskliga rättigheter. Mötesfriheten är starkt begränsad – i strid mot landets konstitution är offentliga möten med fler än fem personer i praktiken olagliga. Rapporter från förra veckans lokala val vittnar om regimens säkerhetstjänst som hindrat väljare från att rösta. Den statliga televisionen har också använts för att avråda människor från att ta sig till de olika vallokalerna. Situationen blir alltmer allvarlig. Matpriser har skjutit i höjden och 40 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen på $2 per dag. Fler protester väntas.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är på rundresa i regionen. I dessa tider av vilda rop på bojkott riktade mot Kina saknar vi svenska liberalers höga protester mot den egyptiska regimens repression mot arbetare och den politiska oppositionen . Sverige måste fördöma den senaste tidens händelser och sätta tryck på den Mubarak-regimen.