Hem / Pressmeddelanden / Fördöm ockupationen av Irak!

Fördöm ockupationen av Irak!

15 januari, 2005

Dagligen nås vi av rapporter om hur ockupationsmakten USA torterar, skjuter och misshandlar irakier. Dagligen nås vi av hur desperationen inom USA-alliansens armé växer. De skjuter på människor som kanske bara råkar stå och prata i mobiltelefon när en bilbomb exploderar. Om ett skott avfyras från ett bostadshus tar man det för inteckning för att alla i huset är ”terrorister” och massakrerar byggnaden.

Förra året fick vi höra att ockupationen var slut. Utrikesminister Laila Freivalds gick ut och erkände marionett-regeringen, utsedd av USA. I verkligheten ser vi en än mer brutal ockupation som tar till än mer brutala medel ju mer desperat den blir. Hela städer har blivit sönderbombade, folk lever i flyktingläger och familjer splittras. Ockupationen är också och förblir olaglig.

Förutom att den svenska regeringen erkänner en marionettregering utsedd av invasionsstyrkorna så ser de även till att ockupationsmakten är försedd med vapen. Genom att utse en FN-ambassadör i Irak, utbilda poliser och hjälpa till med vapentillförseln kan man rimligen inte hävda något annnat än att Sverige indirekt deltar i ockupationen. Vi kräver av den svenska regeringen att vapenhandeln stoppas och att ockupationen fördöms.

Den 30 januari ska Iraks folk ”gå till val”. I de svenska medierna får vi höra att det är Iraks ”första demokratiska val” någonsin. Samtidigt får vi veta att ingen säkert vet hur många irakier det finns och därför heller inte hur röstlängden kommer att se ut. Att ockupationstrupperna kommer vara kvar efter valet är det enda som är säkert. Att ett val, som genomförs under pågående ockupation överhuvudtaget kan kallas demokratiskt är ett hån mot det irakiska folket. Valet är ett skämt, och illegitimt så länge Irak är ockuperat. I det nya demokratiska Irak är yttrande- och pressfriheten ytterst begränsad. Den militära repressionen stämplar oliktänkande och dissidenter som terrorister och dessa straffas hårt och godtyckligt. Den irakiska civilbefolkningens lidande bagatelliseras och osynliggörs både av den sk. irakiska regeringen såväl som av ockupationsmakten. De oljetillgångar som finns i landet blir föremål främmande makters hänsynslösa rovdrift.

Det irakiska folket, som alla andra folk, har rätt till sitt självbestämmande, att på egna villkor bestämma hur utvecklingen i deras land ska se ut. Den viktigaste kraften för ett självständigt Irak är motståndet mot ockupationen. Alla länder under ockupation har enligt folkrätten rätt att göra civilt och väpnat motstånd i syfte att avsluta ockupationen. Ung Vänster stöder allt motstånd som går inom ramarna för de lagar som fastställts folkrättsligt och genom internationella konventioner. Här i Sverige handlar det om att sätta press på regeringen och visa vår solidaritet och övertygelse om alla folks rätt till självbestämmande.

Den 20 Mars är det två år sedan USA:s olagliga invasion av Irak inleddes. Det är en internationell protestdag mot den vidriga ockupation som redan tagit livet av långt över hundratusen människor. Det är dagen då vi återigen går ut på gatorna för att visa vårt missnöje med hur den svenska regeringen hanterar detta och visa vår avsky inför USA-imperialismen. Vi uppmanar svenska solidaritetsorganisationer och alla som står upp för folkrätt och människovärde att mobilisera till demonstrationer den 20 mars.

USA UT UR IRAK!
Låt Iraks folk själva få avgöra sin framtid.

Ung Vänsters förbundsstyrelse 050116