Hem / Pressmeddelanden / Förorten samlas för lagliga graffitiväggar

Förorten samlas för lagliga graffitiväggar

25 augusti, 2002

I lördags anordnades en graffitifestival i förorten Vällingby, som drog över tvåhundra besökare. Bland annat uppträde Kung Henry, Stor & Liten, F.A.B.L.E, Pure Purpose samt lokala grupper, Concrete Kingz körde breakdance och boogie – och det målades graffiti fram till midnatt. Tjugo meter duk hade spänts upp för besökarna att måla på, instruktörer lärde nybörjarna grunderna i graffitimålning och mer erfarna målare gjorde uppvisningsmålningar. Arrangörerna, Ung Vänster Hässelby-Vällingby, vill se festivalen som en manifestation för lagliga graffitiväggar och vill även uppmärksamma bristen på fritidsgårdar och replokaler.

– De senaste femton åren har inte mindre än åtta fritidsgårdar lagts ned i stadsdelen. Gårdar i Stockholm har de senaste åren drabbats av nedskärningar som tvingar dem att skära ned på öppethållande, personaltäthet och aktiviteter, berättar August Flensburg, en av arrangörerna.

Han menar att rätten till en rolig och meningsfull fritid numera är reserverad för den med tillräckligt tjock plånbok, de rätta kontakterna och rätt kön. Hetsjakten mot graffitimålare hindrar ungdomar från att utveckla sin kreativitet, nya konstformer och öva i lugn och ro från att bli bättre.

– När polisen i Vällingby fick höra att det skulle vara graffiti med på festivalen blev de tämligen förbannade. Jag blev nedringd av upprörda närpoliser som hotade att hänga ut mig i media om någonting gick snett. Men vi har kunnat visa att det går att ha en graffitifestival, att det går att låta ungdomar måla på lagliga platser utan att närliggande fastigheter blir vandaliserade, fortsätter medarrangören Clara Lindblom

Kvällen avslutades med populära open mic, då vem som helst fick gå upp på scenen och rappa. Trots att DJ:n gått hem, mörkret lagt sig och festivalen packats ihop, stod det tjugo ungdomar kvar på scenen och rappade egenkomponerade texter till väl utnötta beats.

– De gick inte förrän vi lovat att ordna ännu en festival i vår, avslutar Lindblom. Den kommer att bli ännu större, och ännu bättre.

Om du har frågor, eller vill ha bilder från festivalen, kontakta:

Clara Lindblom 0736-31 63 64