Hem / Blogg / Förskola – Vårdnadsbidrag 1-0

Förskola – Vårdnadsbidrag 1-0

20 maj, 2008

Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär, lär Fredrik Reinfeldt ha sagt. Att införandet av vårdnadsbidrag återigen går över folks huvuden verkar dock inte bekymra den borgerliga regeringen som idag dragit upp frågan inför riksdagen.

DN rapporterar om att majoriteten av svenskarna vill hellre se en fungerande förskola än vårdnadsbidrag till ett fåtal. Kommunal, som gjort undersökningen, har ställt frågan “Om du tvingas välja, vad tycker du att kommunerna ska välja att använda skattepengarna till?”. 60 procent svarar att pengarna ska satsas på att stärka förskolans kvalitet. 28 procent vill satsa på att införa vårdnadsbidrag.

Ännu intressantare är följande resultat. Om kostnaden för vårdnadsbidraget tas ifrån kvaliteten i förskolan, anser 75 procent att kommunen ska välja att inte införa vårdnadsbidraget. Fjuttiga 9 procent säger vill ändå införa vårdnadsbidrag.

Vid sidan av SKL-undersökningen som visade att en stor majoritet vill höja skatten för att satsa på den offentlig sektorn och väldfärden, visar även denna undersökning att regeringens politik går stick i stäv med den breda opinionen. Reinfeldt hellre går över än sida vid sida med folket.