Hem / Blogg / Förslag för tryggare boende för unga

Förslag för tryggare boende för unga

3 september, 2010

Vänsterpartiet presenterar idag förslag som ska öka ungdomars trygghet på bostadsmarknaden. Bland annat ska det vara den som tar ut en oskälig andrahandshyra kunna dömas till böter. Idag ligger snitthyrorna för andrahandslägenheter långt över förstahandshyrorna, men några sanktioner mot de som hyr ut till ockerhyra finns inte.

Förslaget handlar också om att allmännyttiga bostadsbolag ska tillåta kompiskontrakt, där man kan bo tillsammans i en lägenhet men ha eget kontrakt för sitt rum, samt en organisering av andrahandsuthyrningen i allmännyttans regi.

I kombination med den rödgröna bostadspolitiken, där man bland annat har kommit överens om att till 2016 komma upp i en nybyggnadsnivå av 40 000 bostäder om året, varav majoriteten ska vara hyresrätter, är det här bra förslag som står i tydlig kontrast mot högerns hoppas-att-marknaden-löser-det-bostadspolitik.

Mer än 200 000 unga saknar idag en egen lägenhet och det råder bostadsbrist i mer än hälften av Sveriges kommuner. Vi behöver en ny regering som sätter igång att bygga bort bostadsbristen!

___________________

I medierna: SvD, Tv4