Hem / Artiklar / Först Afghanistan. Sen Irak. Nu Iran?

Först Afghanistan. Sen Irak. Nu Iran?

28 februari, 2007

USA invaderade Afghanistan i strid mot folkrätten. Syftet sades vara att hitta Usama Bin Ladin och slå sönder talibanregimen. Afghanistan befinner sig idag under ockupation, stödet för talibanerna växer och makten över landets framtid vilar i händerna på ett gäng krigsherrar som USA denna gång sett som sina vänner. När fiaskot i Afghanistan var ett faktum för USA invaderades också Irak. Vi minns alla dom lögner som spreds inför också detta olagliga angreppskrig. Och vi minns särskilt stödet av ett flertal tunga svenska folkpartister. Enligt uppgifter har kriget och ockupationen av Irak tagit livet av över 650 000 irakier. Landets naturtillgångar säljs ut på löpande band till amerikanska storföretag och landets nya grundlag har författats i Washington och sen pådyvlats det irakiska folket. Enligt uppgifter finns månader tillbaka en särskild grupp inom USA:s militärledning som också planerar hur ett bombanfall ska inledas mot Iran.

Iran är nästa Irak. Det pågår ett massivt kampanjarbete för att preparera världsopinionen på att nästa bombräd ska falla över Teheran. I takt med att den amerikanska katastrofen i Irak fördjupas och det inhemska och internationella motståndet mot kriget växer, tror "neokonservativa" fanatiker i den amerikanska presidentadministrationen att deras chans att ta kontroll över Irans olja kommer att gå dem ur händerna om de inte agerar senast under våren. För att övertyga allmänheten finns effektfulla myter att ta till, däribland att Iran är i full färd med att införskaffa kärnvapen. Även i den svenska riksdagen finns starka anhängare av ett regelrätt krig mot Iran och en utökad amerikansk truppnärvaro i hela mellanöstern. Dessa krigsfundamentalister med riksdagsledamot Fredrik Malm i spetsen är inte förmögna att se att USA:s intåg i först Afghanistan och sen Irak endast lämnat ett brinnande helvete bakom sig.

Till skillnad från Israel och USA har Iran följt reglerna i ickespridningsavtalet, som det var ett av de första länderna att underteckna. Iran har tillåtit rutininspektioner i enlighet med sina avtalsmässiga förpliktelser . Ingen rapport från det internationella atomenergiorganet IAEA har någonsin sagt att Iran använder sitt civila nukleära program för militära ändamål. Men återigen tas alltså lögnen till för att bereda väg för bomber mot ännu en civilbefolkning.

Krigshetsen mot Iran ska ses i ljuset av USA:s totala misslyckande i Irak. Genom att försöka flytta fokus mot Iran och på så sätt skapa en ny fiende som måste attackeras omgående vill krigshetsarna rädda sitt eget skinn. För alla oss andra handlar det om att se igenom denna propaganda. Sedan invasionen av Irak inleddes har USA:s budskap till länder i mellanöstern varit "skaffa kärnvapen eller bli invaderade". Och är det inte anmärkningsvärt att Nordkorea inte har blivit attackerat? Nordkorea har kärnvapen. Det är det budskap som nu ges, högt och tydligt, till iranierna. Det är beklämmande att vi har en utrikespolitik som präglas av uppslutning bakom USA och NATO. Det är hög tid att ta folkrätten och det nationella självbestämmandet i försvar. Det planerade kriget mot Iran måste stoppas, innan det är för sent.

Jonas Lindberg
Vice förbundsordförande Ung Vänster