Hem / Pressmeddelanden / Försvara den restriktiva alkoholpolitiken!

Försvara den restriktiva alkoholpolitiken!

10 juni, 2004

EU är ett hot mot den svenska restriktva alkoholpolitiken. ända sedan EU-inträdet har den svenska modellen, som historiskt burits upp av folkrörelser, utsats för massiva attacker. Införselreglerna har i praktiken slopats. Alkoholreklam har blivit tillåten. Nu verkar det råda hegemoni kring att Systembolaget ska bort och alkoholskatten sänkas. åtgärder som leder till stora samhälleliga problem. Alkoholkonsumtionen är redan idag rekordhög. Av detta drar tydligen de flesta, från regeringens alkoholutredare Ken Härstedt till liberalerna i folkpartiet, den helt fantastiska slutsatsen att samhället tjänar på att alkoholen blir billigare. Det är skrattretande.

De viktigaste fundamenten i den restriktiva alkoholpolitiken gäller tillgängligheten och prissättningen. Ju billigare och mer tillgänglig alkoholen blir desto mer dricks det. En ökad alkoholkonsumtion är ett stort folkhälsoproblem som driver på det redan stora antalet alkoholskador och alkoholrelaterade dödsfall.

Det blir löjligt när EU-förespråkarna försöker legitimera den kommande EU-staten med argument som att det krävs samarbete mot alkoholsmuggling och narkotika. Det blir löjligt därför att alkohol- och narkotikaproblemen har ökat ordentligt på grund av EU. Det blir löjligt därför att verktyg som tullen, som behövs för att stoppa alkohol- och narkotikasmuggling, läggs ner på strategiskt viktiga platser på grund av EU.

I EU har alkoholindustrin sina trogna alllierade. I EU drivs kraven på en liberalare alkoholpolitik hårt med lobbyisternas fulla stöd. I EU fastställs kraven som handlar om att medlemsländerna ska skära ner på socialpolitiken och välfärden, vilket på sikt leder till ökat drogmissbruk.

Det är viktigare än någonsin att sluta upp bakom en restriktiv alkoholpolitik. återupprätta införselreglerna! Försvara Systembolaget och stoppa de planerade skattesänkningarna på alkoholen!