Hem / Blogg / Fortsatt hyckleri om FRA

Fortsatt hyckleri om FRA

26 juni, 2008

Farsen kring FRA-lagen fortsätter i hög hastighet. Det bli allt tydligare att de borgerliga partierna har tappat kontrollen över läget. Folkpartiets ledning har hotat riksdagsledamöter och centerpartiets ledning har tagit sig an uppgiften att, efter rävspel och beslut i riksdagen, övertyga partimedlemmarna om att FRA är bra.

Den senaste flugan gäller bloggar. EU vill registrera och kontrollera bloggare. En socialdemokratisk ledamot i utskottet för kultur och utbildning anser att bloggvärlden måste regleras. Betänkandet har gått igenom utskottet med röstetalet 33 mot 1 (!). Det har tagit hus i helvete. Inte helt förvånande med tanke på den senaste tidens bevakning av och kritik mot FRA. Jens Holm skriver om betänkandet på sin blogg och påminner om att initiativet är farligt men att det än så länge inte finns någon risk för att beslut i frågan. Men om/när EU-kommissionen tar tag i frågan kommer kommissionen att stöta på stort motstånd, försäkrar han.

Det som är anmärkningsvärt är att samma partier som drev genom FRA-lagen, nu vill rentvå sig själva genom att “sätta hårt mot hårt”. Men det är så tydligt att det egentligen handlar om att kleta på lite integeritetsbashing på socialdemokraterna. Lena Ek, Europaparlamentariker för centern gör sitt bästa,

Att kontrollera, registrera och avgiftsbelägga bloggar skulle få enormt negativa konsekvenser för yttrandefriheten.

Tänk om man kunde höra Maud Olofsson säga de orden om FRA-lagen.

Den dummaste kommentaren mot bloggövervakningen måste ända vara Christoffer Fjellners i DN. Ni kommer väl ihåg Fjellner, MUF-killen som tvånginterneras i Bryssel av sitt moderparti moderaterna.

Väldigt många, framförallt unga människor, skulle skita i att starta bloggar. Jag har skaffat utgivarbevis för att starta tidning en gång. Jag kan förstå ifall blondinbella när hon var sexton år och ville börja skriva om sin tillvaro kanske inte skulle göra det om det krävdes en massa europeisk administration. Förslaget skulle ta kål på kreativiteten hos en ung generation.

Äh, vem fan bryr sig om yttrandefrihet, demokrati och sånt liberalt tjafs. Vi måste värna om ungdomars kreativitet!

Man blir så trött!

Uppdatering:
Sydsvenskan har en genomgång om läget i partierna.