Hem / Artiklar / Fråga Folket

Fråga Folket

27 januari, 2008

Nu drar kampanjarbetet igång på allvar för en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Tillsammans med vänsterpartiet driver vi kravet att regeringen ska Fråga Folket innan man tar ifrån oss våra demokratiska rättigheter och lägger makten i händerna på slipsnissarna i Bryssel. Oavsett vad man valt att kalla det, en konstitution eller ett reformfördrag, så innebär Lissabonfördraget ingenting annat än att vi lägger fast grunden för ett europeiskt superstatsbygge. Mer makt än någonsin är på väg att överföras till EU från Sverige. På 100 områden tar EU bort självbestämmandet från medlemsländerna. Ung Vänster säger nej till det odemokratiska statsbygget som ska styras av en EU-president och försvaras med en gemensam militärmakt. Vi kräver en folkomröstning om Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag! Gör testet och se om du vill stoppa EU-staten?

Vill du stoppa EU-staten?

1. Tycker du att det är rimligt och bra att EU:s lagar alltid ska gälla över Sveriges lagar, exempelvis grundlagen?

JA! Varför ska vi bestämma något här i Sverige när slipsnissar i Bryssel kan bestämma åt oss?
NEJ! Ju längre bort slipsgubbarna flyttar makten desto mindre får vi andra kvar att säga till om.

2. Vill du ha ett Europas Förenta Stater med en EU-president och utrikesminister samt en gemensam valuta?

JA! Mer centralstyrning gör allt mer effektivt. När vi ändå håller på kan vi väl fimpa riksdagen. Bara nationalister och inskränkta kommunister missar det fina med superstater!
NEJ! Vad ska vi med president till, och utrikesminister har vi redan en här i Sverige. Euron har jag redan röstat nej till en gång och jag kan göra det igen om det behövs.

3. Tycker du att EU ska ha ett gemensamt försvar och att varje medlemsland ska tvingas ställa upp med ”alla till buds stående medel” för att försvara unionens intressen?

JA! Varför ska bara USA få kriga för friheten, demokratin och västerlandet? Jag vill också bomba araber!
NEJ! Vi ska inte lägga oss platt för vare sig cowboys från USA eller Storbritanniens stormaktsdrömmar!

Fick du flest JA?
Du är en sann Europavän som tycker att självbestämmande och demokrati är omodernt. EU:s ”nya” konstitution passar dig som hand i handske.

Fick du mest NEJ?
Du gillar det där med demokrati och har aldrig riktigt förstått varför det skulle vara bra för freden att folk i Bryssel bestämmer. Försöket till att klubba igenom en ny odemokratisk grundlag utan att lyssna på folket är inget du kommer att acceptera.

Här kan du läsa mer:

Fråga Folket – Vänsterpartiets kampanj
Namnunderskrifter för folkomröstning
Fakta om EU konsitutionen