Hem / Blogg / Fyra generationer vänsterpartister för ett nytt pensionssystem

Fyra generationer vänsterpartister för ett nytt pensionssystem

9 maj, 2009

Läs DN debatt idag. CH Hermansson, 91 år, Lars Werner, 73 år, Ulla Hoffman, 67 år, Lars Ohly, 52 år och Ida Gabrielsson, 27 år skriver om pensionssystemet och vad som bör göras åt det.

Välfärden i Sverige har byggts upp av de kvinnor och män som i dag är pensionärer. Det borde därför vara en självklarhet att man har rätt till en ålderdom som är ekonomiskt tryggad. Men dagens pensionssystem berövar många äldre möjligheten till ett värdigt liv. Därför måste det i grunden förändras.

(…)

De stora förlorarna i det nuvarande pensionssystemet är LO-arbetare och kvinnor som grupp. Den som tvingas till arbetslöshet eller sjukskrivning, vilket är vanligt bland LO-kollektivets medlemmar, under delar av sitt yrkesliv drabbas i det nuvarande systemet direkt genom sänkt pension. Systemets syfte påstås vara att motivera arbetstagare att skaffa sig högre pension genom att arbeta längre. Men människor med låga löner, arbetsuppgifter som sliter ut kropp och själ och med stor andel dubbelarbete sällan orkar arbeta ens till 65 år. Det gör att möjligheten för en metallarbetare eller en undersköterska att höja pensionen genom ytterligare års förvärvsarbete förblir teoretisk.

Läs hela!