Hem / Artiklar / Fyra nyanser av brunt

Fyra nyanser av brunt

8 september, 2007

KrigsbildDanmark är inte bara känd för sina mc-gäng och den röda korven, pölse. Idag pratas det om den växande rasismen. Tusentals danskar flyr över sundet och bosätter sig i Sverige. Pia Kjaersgaard och hennes rasistiska Dansk Folkeparti vill förbjuda muslimska kvinnor att bära slöja. Danmark har blivit brunt. Danmark har gjort en höger om.

-Förbjud slöjor i Danmark, sade Pia Kjaersgaard, partiledare för det rasistiska och högerextrema Dansk Folkeparti när hon möte journalisterna. Det är den 17 maj och Dansk Folkeparti har presenterat ännu ett förslag i raden av rasistiska utspel. Partiets vill förbjuda slöjan eller annan muslim huvudbonad, men kristna kors och judiska kalotter ska fortsatt vara tillåtna. Tanken är att förbudet ska gälla först i skolor och för att sedan införas i statliga institutioner och myndigheter.

Danmark har genomgått en radikal förändring under de senaste åren. Samhällsklimatet har hårdnat. Landet är, under USA:s ledning, involverat i ett ockupationskrig i Irak. På hemmaplan skylls de ökade klyftorna mellan rika och fattiga på bidragstagare och invandrare. Under valrörelsen 2001 drev de nuvarande regeringspartierna, Venstre, Konservative Folkeparti och Dansk Folkeparti en tydlig linje som förespråkade hårdare tag och ökade krav. Bilden av ökad organiserad brottslighet och utbredd bidragsfusk blev partiernas käpphäst. I kampen om väljarna riktades kraven mot invandrare, och i synnerhet muslimer. "Invandrar"-kortet användes effektivt och Dansk Folkeparti blev tredje största parti med 12% av rösterna. I valet 2005 ökade stödet till 13,2%.

Det danska samhället har hårdnat. Parlamentet har röstat igenom flera kontroversiella lagförslag på allvar kränker den personliga integriteten – fri- och rättigheterna för vanliga danskar är under konkret hot. Antiterrorlagar ger den danska säkerhetspolisen, PET, befogenheter att avlyssna tele- och Internettrafik samtidigt som övervakningen i det offentliga rummet ökat dramatiskt. Under 2002 beviljade danska domstolar 99 % av de 2178 inlämnade ansökningar om buggningen. En Utlänningslag kräver DNA-prov från alla som ansöker om uppehållstillstånd eller anhöriginvandring. Dansk Folkeparti vill också förbjuda den fria bosättningsrätten i Norden för att hindra asylsökande till länder som t.ex. Sverige att i framtiden söka sig till Danmark.

Det är ett faktum att invandrare och minoriteter behandlas dåligt och misstänkliggörs i Danmark. Landet har därför ett flertal gånger kritiserats av Europarådets kommission mot rasism och intolerans. Danska politiker och medier underblåser rasistiska och främlingsfientliga strömningar, anser kommissionen. Dansk Folkeparti pekas ut speciellt och anklagas för flera gånger ha "framfört chockerande rasistiska yttranden". Kommissionen har också konstaterat att de existerande lagarna mot rasism inte tillämpas och att invandrare inte ges tillgång till det sociala skyddsnät som de har rätt till.

Dansk Folkeparti har på många sätt varit en avgörande faktor för det nya Danmark. Som i många andra europeiska länder som Norge, Holland, Belgien och Frankrike är det numera missnöjespartier med en tydlig högerpopulistisk, främlingsfientlig agenda som sätter den politiska dagordningen. Dansk Folkeparti har varit just ett sådant parti som tagit plats och alla andra partier, till och med Socialdemokraterne och Socialistisk Folkeparti, har i olika grad anpassat sin politik efter rasisternas islamofobi. Och Dansk Folkeparti har lyft högerpopulistiska krav så fort möjlighet givits. I samband med debatten om Muhammedkarikatyrerna, krävde partiet att muslimska imamer som baktalat Danmark skulle utvisas. I ett danskt sammanhang var kravet självklar och skyltades på de borgerliga tidningarnas ledar- och debattsidor. Till och med den svenska debatten stank av rasism och främlingsfientlighet. Expressens ledarsida, bomb- och batonghögerns framträdande megafon, pratade om "eftergifter" när den danska tidningen JyllandsPosten bad om ursäkt för publiceringen av karikatyrerna. Expressen stämplade karikatyren av profeten som en i mängden av "ämnen som är tabu att diskutera".

1991 kom det högerpopulistiska partiet Ny Demokrati in i den svenska riksdagen. Ett tydligt missnöjesparti med udden riktad mot invandrare och den svenska flyktingpolitiken fick plats i det politiska landskapet. De första åren av 1990-talet kan i mångt och mycket liknas vid dagens Danmark. Även om utvecklingen i vårt södra grannland har gått mycket längre, kännetecknas Kjaergaards Danmark och Ian och Berts Sverige av en förändrad samhällsdebatt där gränsen för vad som är OK att säga eller tycka flyttas – kanske för alltid. Ny Demokrati fick stänga igen 1994 men rasism och främlingsfientlighet har återintroducerats av betydligt mer rumsrena partier.

Sex veckor innan valet 2002 lade Folkpartiledaren Lars Leijonborg fram ett förslag om språktester som krav för svensk medborgarskap. Folkpartiet var också det första riksdagspartiet att bjuda in Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti i debatter för att senare överta deras paroller och politiska förslag. Senare skulle det uppdagas att Folkpartiet i själva verket haft kontakter med Dansk Folkepartis allianspartner Venstre inför, under och efter valrörelsen 2002. Utvecklingen har knappast gått i någon annan riktning sedan den där dagen i september 2002 när pressmeddelandet om språktester lämnade Folkpartiets högkvarter i Stockholm. Rasistiska förslag har duggat tätt med Folkpartiet som avsändare. Språktester har varvats med spioneri på muslimska skolungdomar och gynekolog undersökning av invandrartjejer. Folkpartiet är inte längre ensamma om att ha debatterat med rasister. Idag har alla riksdagspartier, från Moderaternas partisekreterare till Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin, bjudit i Sverigedemokraterna till TV- och radiodebatter. Detsamma gäller de borgerliga ungdomsförbunden. Ung Vänster och Vänsterpartiet har dock varit undantagen som inte gett rasisterna utrymme som de inte förtjänar. I takt med ökade orättvisor har missnöjet och maktlösheten skapat en grund för högerextremisterna framväxt. Idag är rasismen mer rumsren än på länge. Rasistiska partier vinner mark och nästan var tredje person kan tänka sig att lägga sin röst på ett parti som vill begränsa invandrares rättigheter.

Sverigedemokraterna skördade framgångar under valet 2006. I synnerhet på kommunal nivå finns dem i över hälften av de svenska kommunerna. Även om många av deras platser står tomma på grund av avhopp och utrensningar av nazister och brottslingar, får partiet ett partistöd värt över 30 miljoner kronor. Med kampanjkontot säkrad, satsar det främlingsfientliga partiet på att slipa fasaden. Många av partiets ståndpunkter är direktimporterade och tagna från Dansk Folkeparti, i synnerhet när det gäller invandringspolitiken.

-Vi kallas rasister och nazister, i Danmark är vår politik regeringspolitik, sade Sverigedemokraternas Mattias Karlsson till Katrine Ree Holmøy, reporter på den norska vänstertidningen Klassekampen.

Inför valrörelsen 2010 är Sverigedemokraterna ett reellt hot. Till skillnad mot vad etablerade borgerliga företrädare och debattörer påstår, pekar all fakta och erfarenhet från övriga Europa på att rasisterna inte kan bekämpas genom att bjudas in till TV-kanalers morgonsoffor eller debattprogram. "Att ta debatten" är nämligen ett tankefel. Enligt den antirasistiska stiftelsen EXPO begår borgerliga partier ett stort misstag när de väljer att bjuda in Sverigedemokraterna till bekväma debattarenor, som radio och TV. Sverigedemokraterna ko

mmer inte att kunna berövas deras martyrroll och deras väljare kommer inte att kunna övertygas att avstå från att lägga sina röster på det rasistiska partiet. Den europeiska erfarenheten, från Le Pen i Frankrike till Fremskrittspartiet i Norge, förstärker resonemanget. "Att ta debatten" är också en motsägelse när det gäller de borgerliga partierna. Som fyra nyanser av brunt har de under senare tid visat att de kan presentera Sverigedemokraternas rasistiska förslag med ett ompaketerat budskap, med nedtonad rasistisk retorik, framarbetad av dyra PR-byråer med huvudkontor i Stockholms innerstad.

Kampen för människors lika värde är idag viktigare än någonsin. Danmark är ett avskräckande exempel på hur deltagandet i imperialistiska krig går hand i hand med ökad repression mot den muslimska befolkningen. För oss är det dock uppenbart att hårdare tag, ökad misstänksamhet, tvångsåtgärder som antiterrorlagar och bevakning inte bara har drabbat araber, pakistanier eller afrikaner. I slutändan hamnar vi alla i skottgluggen. Just av denna anledning måste kampen mot rasismen drivas på en bred front. Tillsammans måste vi ta strid för våra fri- och rättigheter som nu kan komma att inskränkas. Ibland kommer hotet från Sverigedemokraterna men alltför ofta kommer vi att ställas mot folkpartiets Nyamko Sabuni.

Ansvaret vilar på oss som är vänster. Det vi åtar oss – kampen mot rasism och främlingsfientlighet – och det vi är – feminister och socialister – innebär att vi skiljer oss i grunden från alla andra. Vi håller inte på med snack om "mångkultur" och "tolerans". Maktförhållanden, om det är vi eller våra motståndare som sätter agendan, beror inte på hur många procent Sverigedemokraterna får i riksdagsvalet 2010 utan ytterst på vår organisering. Kampen mot rasism och främlingsfientlighet utgår från vår organisering, vare sig det handlar om att gå med i skolans antirasistiska grupp, i facket, i hyresgästföreningen eller att bli medlem i Ung Vänster. Vi tar kampen mot rasismen – i vår vardag i skolan, i fritidsgården eller på jobbet.

Thaher Pelaseyed

FAKTA:
#
Minimiåldern för äktenskap mellan en dansk medborgare och en utlänning utanför Norden och/eller EU är nu 24 år. Äktenskapsåldern mellan fullblodsdanskar är 18.

# För att få uppehållstillstånd vid familjeanknytning skall båda parter tillsammans ha större anknytning till Danmark, än till det land som den icke-danska parten kommer i från. Men numera kan de flesta utlandsdanskar räkna med att kunna flytta hem tillsammans med sin lagvigda bara utlandsdansken har varit dansk medborgare i 28 år.

# Danmark har kallat hem ambassadörer från muslimska länder som Libanon, Iran och Indonesien.

# 550 danskar folkbokfördes juli-december 2001. För 2002 var motsvarande siffra 780, uppgav Skattemyndigheten i Malmö. Orsaken tros vara de rasistiska lagändringarna riktade mot invandrare och muslimer.

# 400 danska soldater är stationerade i Irak och Danmark är som NATO-medlem en del av den ockupationsarmén som sedan 2003 finns i landet. Den danske statsministern Anders Fogh Rasmussens har meddelat att trupperna kommer att dras tillbaka i augusti 2007 för att ersättas med en helikopterbrigad. Således kommer Danmark fortsättningsvis att ge sitt stöd till USA:s ockupation av Irak.

LÄSTIPS PÅ NÄTET:
# Privacy international
# Expo
# Ung Vänster