Hem / Blogg / Ge tjejerna pillret för tusan!

Ge tjejerna pillret för tusan!

17 april, 2009

Arbetskamraten frågade vid förmiddagsfikat om vi andra hade sett Debatt på TV igår. Det hade handlat om en åklagare som ville åtala barnmorskor som skriver ut p-piller till tjejer under 15 år. Nej, vi hade inte sett, och nyheten hade helt gått mig förbi. Nu läser jag om saken i tidningarna och undrar om det är den 17:e eller 1:a april idag. Det måste vara ett skämt.

Åklagaren, Mikael Hammarstrand, förespråkar alltså att man ska åtala dem som skriver ut p-piller till unga tjejer för medhjälp till våldtäkt. Det säger han med hänvisning till lagen om våldtäkt mot barn, och menar att utskrivande av p-piller till en ung tjej innebär att man underlättar för en våldtäktsman att fortsätta begå övergrepp mot den tjejen. Ett resultat av åklagarens utspel har redan blivit att flera ungdomsmottagningar vägrar skriva ut p-piller till tjejer under 15. Herregud.

För det första: vad då underlätta våldtäkt? Sedan när skulle avsaknad av preventivmedel vara ett hinder för en man som våldtar en minderårig? Det köper jag inte alls. För det andra: det är inte förbjudet för tonåringar att ha sex med varandra. Det är fullt rimligt att en fjortonåring som vill ha sex har möjlighet att skydda sig mot graviditet. Kondom är bra, jättetoppen. Skyddar mot sjukdomar och allt det där ni vet. Men för guds skull, låt tjejerna få p-piller också. För säkerhets skull. För att det kan vara svårt att hala fram en kådis om man är lite generad, lite kär, lite ung eller tycker det är lite pinsamt. Är det bättre att låta fjortonåringen bli gravid? Eller föreställer man sig att kidsen ska idka avhållsamhet, bara man förbjuder dem p-piller? Är det kanske det som är åklagare Hammarstrands förhoppning och egentliga bevekelsegrund?