Hem / Artiklar / Gemensamma tag mot ungdomskrisen

Gemensamma tag mot ungdomskrisen

1 april, 2009

Idag genomförde SSU, Grön Ungdom och Ung Vänster, oppositionspartiernas ungdomsförbund, en gemensam aktion mot ungdomskrisen. Med anledning av den skenande ungdomsarbetslösheten lämnade Jytte Guteland, förbundsordförande för SSU, Ida Gabrielsson, förbundsordförande för Ung Vänster, och Maria Ferm och Jakop Dalunde, språkrör för Grön Ungdom, en gemensam kravlista till regeringen för en bättre jobbpolitik för Sverige och landets unga. Kravlistan lämnades på finansdepartementet och Rosenbad men ingen på statsrådsberedningen ansåg sig ha tid att hämta kravlistan från ungdomsförbunden.

– Finanskrisen har förvandlats till en ungdomskris där regeringen låter oss unga betala med massarbetslöshet. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger att det kommer att bli ett "skitår". Om inte regeringen lägger om politiken och ger oss unga jobb lovar Ung Vänster att se till att det är regeringen som kommer att få ett skitår, säger Ida Gabrielsson förbundsordförande Ung Vänster.

– Före valet 2006 sa Fredrik Reinfeldt att arbetslösheten var ett slöseri, nu säger han att det är slöseri att satsa på att bryta arbetslösheten. Regeringens passivitet är ett svek mot de arbetslösa. Om det är brist på idéer som ligger bakom regeringens passivitet har SSU, Ung Vänster och Grön Ungdom en jobblista som kan antas redan idag, säger Jytte Guteland förbundsordförande SSU.

– Ungdomsarbetslösheten kommer att fortsätta att öka om inga åtgärder görs. Vi vill att regeringen satsar på att bygga fler järnvägar, rusta upp miljonprogrammen och införa utbildningsvikariat där unga kan ta över äldres jobb medan de vidareutbildar sig, säger Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom.

– Regeringens politik går ut på att låna till skattesänkningar och garantera att banker kan betala ut miljonbonusar. Istället borde regeringen fokusera på ungdomsarbetslösheten, satsa på utbildning och de nya gröna jobben, säger Jakop Dalunde, språkrör för Grön Ungdom.

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande Ung Vänster
0738 24 12 13

Sverige har Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet – Agera Fredrik Reinfeldt!

Sverige är mitt uppe i den allvarligaste jobbkrisen på decennier. Ungdomsarbetslösheten är den näst högsta i Europa. Mer än 100 000 svenskar har varslats bara de senaste månaderna. En miljon svenska löntagare är oroade för att förlora sina jobb.

Läget kräver politisk initiativkraft men du, Fredrik Reinfeldt, och regeringen är kvar i samma retorik och analyser som innan krisen. Det är därför inte konstigt att ni tvingas skylla allt på världsekonomin och hoppas att ni ska slippa skuld för att inget görs av er här och nu.

SSU, Grön Ungdom och Ung Vänster tror på Sverige och vi vet att det går att investera oss ur krisen. För att Sverige inte ska raseras ytterligare riktar vi därför följande 5 krav på din regering för en bättre jobbpolitik för Sverige och för landets unga.

1. Inför en genomgripande subventionering av lönekostnaden under det första året för arbetsgivare som tillsvidareanställer långtidsarbetslösa ungdomar.

2. Inför ett utbildningsvikariat där unga får chansen att jobba medan äldre vidareutbildar sig. Vi ser hur detta både skulle gynna de som vill bredda sin kompetens och de som behöver få arbetslivserfarenhet, vilket tillsammans skapar en mindre låst arbetsmarknad.

3. Investera i den svenska infrastrukturen: rusta upp miljonprogrammen och bygg ut järnvägen. Det vore en investering för både jobb, välfärd och klimat.

4. Satsa på utbildning. Investera i ett brett utbildningspaket med fler platser i högskolan, KY-utbildningar och komvux. Höj studiemedlen så att fler kan och vågar studera. Forskning och utveckling genererar fler jobb. Skattesänkningar för de rikaste har inte den effekten.

5. Satsa på fler platser för att möta behovet av nyrekrytering inom välfärden. Satsa minst de 10 miljarder kronor som SKL vill ha till Sveriges kommuner och landsting. Det ger jobb och minskar antalet varsel i offentlig sektor.

Jytte Guteland, förbundsordförande för SSU
Jakop Dalunde, språkrör för Grön Ungdom
Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom
Ida Gabrielsson, förbundsordförande för Ung Vänster