Hem / Blogg / Glidningar i debatten om Kaukasus

Glidningar i debatten om Kaukasus

18 augusti, 2008

Den svenska regeringen gick idag ut med ett pressrelease. “Militärövningar med Ryssland genomförs inte” löd rubriken som talar för sig själv. Reinfeldt motiverar beslutet med följande,

De ryska trupperna måste upphöra med verksamhet som destabiliserar Georgien, exempelvis förstörelse av infrastruktur eller blockering av viktiga vägar. Planen för vapenvila måste genomföras snabbt och fullt ut, bland annat måste de ryska trupperna dra sig tillbaka bakom den linje de höll innan fientligheterna inleddes och den humanitära hjälpen måste släppas fram till civilbefolkningen.

Den ryska inmarschen i Georgien är oacceptabel och ett brott mot folkrätten. Det ryska agerandet har förändrat bilden av Ryssland som internationell aktör. Detta kommer – som förra veckan betonats av EU:s utrikesministrar – att få konsekvenser för Moskvas relationer med omvärlden.

Det här är starka ord. Jag läser pressmeddelandet om och om igen. Ett helt annat pressmeddelande formulerar sig i huvudet,

Det militära samarbetet med Israel genomförs inte

De israeliska trupperna måste upphöra med verksamhet som destabiliserar de palestinska terrirorierna, exempelvis förstörelse av infrastruktur eller blockering av viktiga vägar. Planen för vapenvila måste genomföras snabbt och fullt ut, bland annat måste de israeliska trupperna dra sig tillbaka bakom den linje de höll innan fientligheterna inleddes och den humanitära hjälpen måste släppas fram till civilbefolkningen.

Den israeliska inmarschen på palestinska territorier är oacceptabel och ett brott mot folkrätten. Det israeliska agerandet har förändrat bilden av Israel som internationell aktör. Detta kommer – som förra veckan betonats av EU:s utrikesministrar – att få konsekvenser för Tel Avivs relationer med omvärlden.

Att dra paralleller är ett nödvändigt arbete i dag. Man ska ställa sig frågan varför en svensk regering aldrig någonsin har tagit till så starka ord mot Israel som, åtskilliga gånger dokumenterat, gjort sig skyldig till fördrivning, kollektiv bestraffning och regelrätt ockupation av ett helt folk. Konflikterna är på olika sidor av en glidande skala. Det är också på denna skala som debatten har glidit fram och tillbaka. Idag har vi kommit till en punkt där en svensk regering kan fäktas mot väderkvarnar konstruerade av västvärldens omvärldsregissörer. Det tragiska är att en överväldigande del av den svenska utrikesredaktionerna inte har vågat ifrågasätta regeringens handlande och motiv. Som tur är den svenska högern ärlig och rak på sak. Munkhammar skriver Nato-medlemskap nu! på sin blogg.

Tack för klargörandet!

Andra bloggar Pierre Gilly
I medierna Fokus, DN1, DN2, SvD, AB, Expressen