Hem / Blogg / Granskningsrapporten: Tre år av missade chanser

Granskningsrapporten: Tre år av missade chanser

9 september, 2009

Det rödgröna samarbetets Granskningsgrupp presenterar ett bokslut på högeralliansens tre år vid makten. Granskningsrapporten som går under benämningen “Högerpolitiken klyver Sverige Massarbetslöshet, ökade klyftor och skenande budgetunderskott – var det så det skulle bli?” kan läsas här!

Här är några slutsatser:

• I det ekonomiska avsnittet pekar man bl a på hur regeringen togs på sängen av lågkonjunkturen. Neddragningarna i trygghetssystemen gjorde att konsumtionen föll kraftigt. Därmed förstärktes lågkonjunkturen, så att Sverige nu klarar sig betydligt sämre än resten av industrivärlden.

• Siffror från Riksdagens Utredningstjänst visar att skattesänkningarna hittills har fördelats extremt orättvist: nästan hälften av pengarna har gått till den fjärdedel av befolkningen som tjänar mest. Den fjärdedel av befolkningen som tjänar minst har fått ca 6 procent av skattesänkningarna.

• Däremot har dessa skattesänkningar grävt ett stort hål i statsfinanserna, eftersom regeringen nu tvingas låna upp enorma belopp för att finansiera dem. Budgetunderskottet beräknas i år bli 201 miljarder kronor. Det innebär att Anders Borg lånar nästan lika mycket på årsbasis som Anne Wibble (fp) gjorde under sin tid som finansminister på 1990-talet. Skattesänkningarna motsvarar mer än en tredjedel av budgetunderskottet, 80 miljarder kronor.

Rapporten hittas naturligtvis på bloggen Rödgrönt samarbete.