Hem / Blogg / Gubbmaffian styr och ställer

Gubbmaffian styr och ställer

23 oktober, 2012

Idag pratar jag om kvotering i P3 Nyhetsguiden. Anledningen är  ett förslag på EU-nivå om att statliga och större privata företag måste ha minst 40 procent av “varje kön” i styrelsen.

Jag kommer med högsta sannolikhet aldrig sitta i en endaste bolagsstyrelse och kan för egen del tycka att rätt till heltid, lika lön för lika arbete och en kvoterad föräldraförsäkring är betydligt viktigare jämställdhetsreformer. Men visst är det något sjukt när 76 procent av bolagsstyrelserna och 97 procent av styrelseordförandena är män? Det är ett tydligt symptom på den könsmaktsordning som premierar män på samhällets alla områden.

Vill man ha ett jämställt samhälle måste kvinnor få makt på mäns bekostnad. Det är uppenbart att det inte kommer att ske av sig själv så länge det är en merit att kunna pissa stående. För män väljer män och gubbmaffian kommer inte att lämna ifrån sig den makten frivilligt. Kvotering är naturligtvis inget självändamål, men det är ett bra verktyg för att bryta den snedrekrytering och den maktordning som finns. 

(Sen är det ju knappast EU som ska lägga sig i den nationella jämställdhetspolitiken. Det är inte rimligt att ett överstatligt och byråkratiskt organ som EU ska bestämma över svensk politik och därför blir förslaget i sig dåligt.)

Vill man lyssna är det nån gång mellan 13 och 14.