Hem / Blogg / Guillou om FRA

Guillou om FRA

18 juni, 2008

ETC intervjuar Jan Guillou med anledning av FRA-lagen. Guillou är träffsäker i svaren. I synnerhet hans svar på frågan om de unga fräscha borgerliga rikdagsledamöterna är bra.

På IB-tiden var det kommunister som registrerades, vem är det man jagar idag?
– Araberna. I dag betraktas alla araber som terrorister. Men det här skiftar förstås med den politiska konjunkturen. Det står inte i lagen vem som ska jagas, det är upp till regeringen att bestämma.
Vad innebär det att regeringen får avgöra inriktningen på avlyssningen?
– Det är jättepraktiskt för regeringen. Alla kan avlyssnas. Exakt det här systemet fanns för 20 år sedan i Östtyskland. Den enda skillnaden är att det idag är mycket mer tekniskt raffinerat. I Östtyskland var man medveten om att känsliga uppgifter skulle man bara prata om när man träffades ansikte mot ansikte. Mejltrafiken, till exempel, är så stor i dag att den inte kan ersättas med personliga samtal.
Trodde du att riksdagen skulle rösta igenom förslaget?
– Frågan avgjordes ju av fyra borgerliga oppositionella ungdomar. Om de skulle våga rösta mot eller inte. De gick till personval på att skydda demokratin och den personliga integriteten. Men de fastnade med skägget i brevlådan. De duger inte till något annat än att sitta i riksdagen. De har ingen möjlighet på arbetsmarknaden. De skulle aldrig kunna tjäna lika mycket som de gör som riksdagsledamöter och inte få så fina pensioner. De blev en fråga om de skulle våga riskera sina politiska karriärer.

Läs hela här!