Hem / Blogg / Hebron, ockupationens skyltfönster

Hebron, ockupationens skyltfönster

11 juli, 2008

Elisabet Höglund är SVT:s Mellanösternkorrespondent. Idag skriver hon om ett besök i Hebron, en stad där våldet från israeliska bosättare är som mest brutal. Hebron är ockupationens skyltfönster – det fulaste av ockupationen finns här. En internationell delegation är på plats för att studera och bevaka situationen. Den sydafrikanska delegaten och fd hälsoministern Nozizwe Madlala-Routledge kommer till nedanstående slutsatser,

-Aldrig någon gång har jag i Sydafrika sett en gammal kvinna, som suttit instängd som en fånge i sitt eget hem utan möjlighet att få besök av sina barn eller kunna gå ut på stan.

Israel är inte Sydafrika. Men det finns likheter mellan vad som hände under apartheidtiden i Sydafrika och vad som händer i Israel idag.

Besöket utvecklas i en obehaglig riktning. Bosättarna ger sig till känna. En annan sydafrikansk delegat reagerar,

– Hela vägen på gatan har vi blivit provocerade och verbalt förnedrade av bosättare. Och polisen hindrade inte bosättaren från att göra detta. Ingen tog megafonen ifrån honom. Han tilläts fortsätta. Och militären ingrep inte heller, de bara stod där och glodde.

Det här är alltså vad en svensk journalist och en internationell observatörsdelegation utsätts för i Hebron. Föreställ dig den förnedring som palestinierna utsätts för.