Hem / Blogg / Heja Kommunal!

Heja Kommunal!

13 april, 2010

Kommunals ordförande Ylva Thörn skriver i SvD om det som borde vara självklart: lönerna för kommunalarna måste öka, heltid måste bli norm.

“Kommunals medlemmar är till 80 procent kvinnor. Många arbetar inom vård och omsorg som undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. Medellönen för Kommunals medlemmar är 20 750 kronor.

Detta innebär att kvinnorna i Kommunal tillhör de lägst avlönade bland LO-förbunden. Hur rimmar det med att SKL anser sig vara den mest jämställda arbetsgivaren?

(…)
Att arbeta deltid ger inte bara en lägre löneinkomst på grund av deltidsarbetet, de straffas också genom lägre genomsnittlig grundlön den tid de arbetar. År 2008 var genomsnittslönen (uppräknad till heltid) för deltidsanställda 1 200 kronor lägre än lönen för de heltidsanställda. För den kvarts miljon personer som år 2008 arbetade deltid var den genomsnittliga månadsinkomsten knappt 12 000 kronor. En ofrivillig deltidsanställning ger inte bara sämre ekonomi idag utan hänger kvar resten av livet. Även kvinnor i välfärdssektorn bör få frihet att välja heltid eller deltid. En frihet som är självklar inom mansdominerade yrkesområden.”

Läs hela!