Hem / Artiklar / Högern hatar förorten, vi hatar högern!

Högern hatar förorten, vi hatar högern!

25 augusti, 2022

Den senaste tiden har vi sett hur de borgerliga partierna trängs om vem som får sitta i knäet på Jimmie Åkesson och driva den hårdaste rasistiska politiken.

Skillnaden på SDs rasism och “vanlig högerpolitik” blir allt svårare att se. Moderaterna vill ha rasistiska ADHD-tester och Liberalerna vill ta våra barn om de inte pratar “tillräckligt bra” svenska när de fyller två år. Högern saknar lösningar på alla problem de skapat och har inget annat än ren rasism kvar.

Syftet med både Moderaternas och Liberalernas utspel handlar inte om att faktiskt lösa något. Deras agerande sker inte i ett vakuum utan är en del av en samhällsutveckling där riktiga politiska lösningar på problem byts ut mot “hårda tag” och rasistisk signalpolitik. Att unga från orten dras in i gäng och nätverk handlar inte om ADHD eller språktester för barn, det handlar om att vi inte ges många alternativ. Vi lever i ett samhälle där allt går ut på att någon ska tjäna mer pengar, vad som är bäst för oss är aldrig först på dagordningen.

Samma parti som på tv och i tidningarna säger att vi ska “snabbtesta” alla barn i orten för ADHD för att det är det de menar skapar kriminalitet väljer också att lägga ner mottagningar för barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholms förorter. Samma parti sitter i alla storstadsregioner och styr vården. Det har aldrig handlat om att ge oss den vård vi behöver och har rätt till.

Moderaterna vill måla ut folk som växer upp i förorten som kriminella och att orsaken är genetisk men vi vet bättre. Privatiseringar, utförsäljningar, nedskärningar och nedläggningar är vardagen i Sveriges förorter idag. Med mindre resurser till skolan, vården, kuratorn, ungdomsgården har högern långsamt monterat ner våra förorter och skapat den segregering som också socialdemokraterna vill bemöta genom tvångsförflyttningar. Det är tydligt att de inte vill bygga ett samhälle för oss alla utan bara de rika.

För att på riktigt stoppa kriminaliteten krävs det investeringar i våra förorter – vi behöver få det alla ungdomar har rätt till nämligen en värdig skola, hem, fritid och till slut ett värdigt arbete. Vi behöver inte olika personutredningar – vi behöver en framtid att tro på.

Går ditt barn inte i förskola och pratar perfekt svenska vid två år får du två val: Sätta ditt barn på förskola eller så tar vi ert barn ifrån er. Detta är ett förslag som kommit från Liberalerna den senaste veckan. De menar att om man har bristande svenskkunskap så ökar risken för utanförskap och dras in i gängkriminalitet. Nu vet jag inte om Liberalerna har egna barn, för det görs redan ålderskontroller på BVC vid två års ålder som behandlar språk och kommunikation. Om barnmorskan eller läkaren bedömer att det behövs så skickas en remiss till logoped. Du erbjuds hjälp som förälder, inte hot om att ditt barn ska tas ifrån dig. Förslaget om “språkförskolor” är inte mer än en absurd och rasistisk lösning på ett långt större problem som finns i samhället. Språknivån på en tvååring ger inte en indikation på hur välanpassad barnet kommer bli i samhället.

Om det är barnens utbildning och möjlighet till ett liv utanför gängkriminaliteten som liberalerna vill åt borde vi satsa mer resurser på skolorna. Se till att alla får gymansiebehörighet, att den psykiska ohälsan tas på allvar, att vi lägger ner det segregerande fria skolvalet – vilken skola du går på ska inte avgöra ditt liv.

När högern tävlar i rasism och hårda tag ser alla precis vad det handlar om. Vi förtjänar bättre, vi förtjänar en framtid att tro på, där ungdomens rätt till utbildning, bostad, arbete och en värdig fritid faktiskt tas på allvar. I vänsterns Sverige bygger vi ett bättre samhälle. Istället för lärarbrist så anställer vi fler lärare. Istället för bostadsbrist så bygger vi billiga hyresrätter. Istället för arbetslöshet så investerar vi i infrastruktur och skapar nya jobb. Istället för tristess och psykisk ohälsa gör vi kollektivtrafiken gratis och kulturen billigare. Det är dags att vi slutar låta de rika diktera villkoren. Det är dags att vi bygger ett samhälle för oss!

Ava Rudberg,
Förbundsordförande
Ung Vänster