Hem / Uncategorized / Ibland blir man jävligt arg

Ibland blir man jävligt arg

18 augusti, 2002

För några år sedan representerade jag Ung Vänster på en debatt i Danderyd. Det är ett överklassgetto utanför Stockholm. Efteråt, när jag stod och packade ihop mina saker råkade jag höra två tjejer prata om debatten. "Han från vänstern var så aggressiv" sade den ena. "Ja, det tycker jag är jobbigt, när någon är sådär arg" svarade den andra.

Det händer ofta att företrädare för Ung Vänster anklagas för att vara aggressiva och ta i. Jag hör till dem. Jag erkänner. Jag är skyldig. Men först några fakta i målet.

Det är ganska svårt att ändra på något i det här samhället utan att någon blir sur. Ska man bygga fler hyresrätter kan folk bli sura för att deras mysiga ankdamm till villaområde "förlorar sin charm". Ska man satsa pengar på kollektivtrafiken och öka turtätheten för bussen så blir det kanske mindre pengar till nya lyxmöbler på kommunhuset. Någon kommunnisse kan säkert bli arg. Ska man få mer att säga till om på jobbet så får chefen sättas på plats. Det är inte populärt – hos chefen.

Vi har aldrig stuckit under stol med att en del förlorar på vår politik. Tji privilegier för överklassen. Tji möjligheten att förnedra och förtrycka andra människor. Vissa blir oerhört provocerade av sådant. Tycker att det låter brutalt.

Men den verkliga brutaliteten finns i vardagen – i hur vi som inte har en massa pengar behandlas. På många ställen kan man inte flytta hemifrån fastän man fyllt 18. Det byggs lyxlägenheter och hyresrätter omvandlas till bostadsrätter så att man måste ha någon miljon för att kunna bo bra. Ungdomar som tvingas till timanställning och vikariat får utföra skitsysslor till skitlön och har ingen trygghet. Medan ett fåtal kan samla på sig prylar och besparingar går allt fler omkring och vänder på slantarna. Plötslig tandvärk innebär kanske att semestern måste ställas in.

Man är faktiskt nästan knäpp om man inte blir arg över hur det ser ut i världen. Men det räcker inte med att vara arg. Man måste försöka göra något åt saken. Det kan man – tillsammans med andra som också har tröttnat på att borgarna jävlas med dem. Det är därför Ung Vänster finns. Och det därför en del blir provocerade. För att vi slår tillbaka. En av de saker som skiljer oss människor från till exempel krukväxterna är att vi kan gå ihop och göra just det – slå tillbaka. Krukväxter är oförargliga. Vi förändrar världen – och upprör möjligen någon på kuppen.

Så det är kanske jobbigt om någon är arg. Men det är betydligt jobbigare om man bara håller käft och tar en massa skit. Jag vill därför utfärda en rekommendation: Gå med i Ung Vänster. Det är bäst för dig.

Kamratliga hälsningar

Ali Esbati
förbundsordförande Ung Vänster