Hem / Blogg / Ida Gabrielsson slutar som ordförande för Ung Vänster

Ida Gabrielsson slutar som ordförande för Ung Vänster

27 december, 2010

Efter närmare sex år som ordförande för Ung Vänster
meddelar Ida Gabrielsson idag att hon inte tänker ställa upp till omval på kongressen på Kristi himmelfärdshelgen 2011. Sandvikentjejen Ida Gabrielsson tog över 2005 efter att ha varit vice förbundsordförande och ordförande för förbundets feministiska utskott. Med sina fem och ett halvt år är hon den som suttit näst längst av alla förbundsordföranden. Det är ett oerhört stort arbete att styra hela den organisationen som idag är en av de mest betydelsefulla oppositionella röster i svensk politik. Vi har vant oss vid en ordförande som har varit en vass debattör, med sina snabba repliker och sitt stora patos.

Gabrielsson kommenterar till Arbetarbladet att målsättningen om att rusta upp organisationen och öka antalet lokala klubbar har lyckats men att mycket återstår att göra efter flera år av borgerliga regeringar och försämringar. Hon säger att vänstern behöver ta på sig ledartröjan och ta ett större ansvar för att tydliggöra skillnaderna mellan vänster och höger i politiken. Hon försäkrar samtidigt att hon även i fortsättningen kommer att vara aktiv och fortsätta arbeta mot orättvisor.

På förbundskongressen i vår väntar nu avtackningar och nyval. Ett stor tack från förbundet kommer att riktas till Ida Gabrielsson som skickligt har lyckats föra ut vänsterns budskap om jämlikhet mellan människor under en tid då klyftorna ökat. Många fina ord kommer att framföras om Gabrielssons tid på ordförandeposten. Hon har formulerat just den skarpa kritiska röst som varit ett kännetecken för Ung Vänster. På kongressen förs nu stafettpinnen vidare till nästa ordförande som kommer att leda förbundet framöver.

Uppdatering:
Nu finns en TV-intervju med Ida Gabrielsson som SVT Gävledala har gjort.

Dessutom har Radio Gävleborg intervjuat via telefon.