Hem / Blogg / Ida om CUF:s “Fuck facket”-kampanj och ungas otrygghet

Ida om CUF:s “Fuck facket”-kampanj och ungas otrygghet

20 maj, 2010


Läs Ida Gabrielsson på SVT Debatt idag, om CUF:s clownkampanj och ungas situation på arbetsmarknaden.

“Förra veckan kom en rad avslöjanden om hur McDonalds fifflar med sina anställdas arbetsvillkor och löner. I samma veva lanserade Centerns ungdomsförbund sin valkampanj: “Arbetsmarknaden är ett jävla skämt”, där ordföranden Magnus Andersson och hans medlemmar poserar i gröna clownnäsor och protesterar mot kollektivavtal och lagen om anställningsskydd (Las).

Bland parollerna i den nya kampanjen återfinns “Fuck facket 4-ever”. Sällan har högern varit så tydliga med sina ambitioner för svensk arbetsmarknad.

Även om den unga Centern tycks betrakta ungas otrygghet som ett skämt, är arbetsvillkoren för unga knappast skrattretande. För trots att centern tycks tro att ungas problem är för mycket trygghet och för höga löner, så vet vi att verkligheten är den motsatta.

Unga omfattas sällan av Las på grund av att de inte har fasta anställningar. Vi har redan idag de lägsta lönerna. Man behandlas som slit- och slängvaror på arbetsmarknaden; en grupp man kan plocka in och kasta ut efter tycke och smak.

Verkligheten är så krass att man kan bli kickad på dagen, genom att arbetsgivaren helt enkelt ringer in någon annan. Berättelsen om McDonalds är talande för vår generation. Den som bråkar får gå, helt enkelt. Man kan fråga sig hur otrygga ungdomar måste bli innan Magnus Andersson och hans gröna näsor blir nöjda.”

Läs hela!