Hem / Blogg / Ida om vänstern på 2010-talet

Ida om vänstern på 2010-talet

10 januari, 2011

Ida Gabrielsson skriver idag i Aftonbladet om vänsterns utmaningar i ett Sverige som inte ser ut som det gjorde igår:

“Sverige har förändrats i grunden och arbetarrörelsens kris innebär förändringar även för Vänsterpartiet. Vänsterpartiet behöver ett generationsskifte inte bara åldersmässigt utan också i förhållningsätt till omvärlden. Att vara vänster på 2010-talet ställer nya krav. Väljarna gav de partier som byggde landet det sämsta stödet sedan allmän rösträtt infördes. Det är ett tecken på att vi inte har kunnat visa att vi är ett alternativ; att man kan lita på att vi tar strid.
Det måste ändras.

Det svenska välfärdsbygget är dött och socialdemokratin verkar inte vilja vara de som tar på sig rollen som de som ska bygga det nya Välfärdssverige. Vänsterpartiet kan inte längre nöja sig med att vara parlamentets lilla vänsterkraft, som försvarar välfärden mot angrepp, och som bygger delar av sin identitet på att tjuvnypa ett stort socialdemokratiskt parti. Av den enkla anledningen att den verkligheten inte råder längre. Systemskiftet som det varnats för är redan här och i stora delar genomfört, ett systemskifte i dag skulle i stället innebära att vi bygger bort Fattigsverige och bygger välfärden på nytt. (…)”

Den som vill följa, och kanske delta i, fler diskussioner om Vänsterpartiets framtid rekommenderas att besöka framtidskommissionens hemsida. Framtidskommissionen arbetar med att formulera målsättningar och strategier för Vänsterpartiets roll, inriktning och organisatoriska utveckling under de kommande tio åren. Kommissionen, som leds av Ida Gabrielsson, välkomnar tankar, förslag och idéer från medlemmar och andra om hur Vänsterpartiet kan utvecklas och stärkas, så delta gärna i debatten på hemsidan eller skicka in dina synpunkter till dem här.