Hem / Artiklar / Idag SAC, imorgon LO

Idag SAC, imorgon LO

24 juli, 2006

Fredagen den 21 juli sattes Fosie stadsdelsförvaltning i Malmö i blockad av fackföreningen SAC i protest mot att två av fackföreningens medlemmar omplacerats utan saklig grund. Blockaden var laglig och fullt legitim som faller gott och väl inom ramen för vilka sorters stridsåtgärder som är att betrakta som tillåtna på den svenska arbetsmarknaden.

På Torsdagsmorgonen samlades cirka 80 strejkvakter för att bevaka blockanden och se till att den inte skulle brytas av tjänstemännen på förvaltningen. Senare under morgonen bröt polisen blockaden med brutalt våld och flera av strejkvakterna misshandlades svårt.

Ung Vänster delar inte SAC:s syn på facklig organisering. Det är dock inte intressant i ett läge där polis med våld och övergrepp misshandlar strejkvakter och griper in mot legitima fackliga stridsåtgärder. Att SAC drabbas nu är snarare en förvarning om vad som mycket väl skulle kunna drabba många LO-förbund.

Ung Vänster försvarar de fackliga organisationernas rätt att vidta stridsåtgärder utan att utsättas för polisiärt våld och repression. Vi fördömer därför polisens brutala våldsövergrepp mot SAC:s legala blockad.

Joel Karlsson, ordförande
Ung Vänsters Fackliga utskott

För mer information, kontakta Joel Karlsson:
0702 47 21 70, [email protected]