Hem / Pressmeddelanden / Inga krigsförbrytare i Åre!

Inga krigsförbrytare i Åre!

20 februari, 2005

24-25 maj håller NATO toppmöte i åre, 46 utrikesministrar från militäralliansens medlemsstater och partnerländer kommer till Jämtland. Bland deltagarna syns den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice och Storbritanniens Jack Straw. Det är ingen vanlig konferens åre får stå värd för, några dagar i maj kommer den lilla skidorten i Norrlands inland att vara ett centrum för krigsförbrytare.

Borgarna går i taket av lycka vid tanken på ett NATO-möte i åre. Det är inte konstigt, det är samma människor som jublade när USA invaderade Irak, det är samma människor som försvarar Israels brott mot mänskligheten. De ser konferensen som en chans att knyta Sverige närmare NATO och att ytterligare försvaga vår utrikespolitik.

Lokala moderater ropar ”idioti” och ”diktaturfasoner” när Lars Ohly och andra antiimperialister uttrycker en önskan om att åre bör tacka nej till konferensen. I en tid när Irak står under blodig ockupation och ett anfallskrig mot Iran diskuteras, vore det konstigt att inte reagera på att representanter för just den terrorn vill mötas hos oss. För vänsterpartiet och Ung Vänster är det självklart att människor i åre och Jämtland ska slippa förknippas med förbrytelserna i Irak, Palestina och Afghanistan. Därför vill vi inte ha toppmötet hos oss.

När Rice, Straw och deras vänner åker till åre för att få ett par trevliga dagar i goda vänners lag kommer inte vi stå vid sidan om och titta på. Toppmötet kommer att vara ett tillfälle för den fredsrörelse som formades i protesterna våren 2003 att mobilisera igen, för en värld fri från godtyckliga krig och våldsamma ockupationer.

Fredsvänner inbjudes till fjällvärlden i maj. Skidåkningen är väl inte den bästa, men våldets arkitekter ska mötas av ilska och demonstrationer. Det är vår skyldighet.

Ung Vänster Jämtlands årskonferens, 050219