Hem / Pressmeddelanden / Inga lägre löner, tack

Inga lägre löner, tack

2 februari, 2011

Under ett seminarium tidigare idag om långtidsutredningen 2011 pekar finansminister Anders Borg ut tre branscher där han vill se lägre lägstalöner. Det är inom hotell- och restaurangbranschen, kommunal och handeln. Det är delar av arbetsmarknaden där man redan idag har låga löner.

Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson, som själv jobbat som butiksbiträde, reagerar starkt mot Borgs uttalande.

– Anders Borg verkar tycka att servitriser, vårdbiträden och butiksbiträden har för höga löner. Det är branscher där många ungdomar jobbar i. Varför ska vi vara nöjda med lägre löner än alla andra?

– Anders Borg vill råda bot på ungdomsarbetslösheten genom sänkta löner för de som tjänar minst, det är tydligen vad den nya borgerliga arbetsmarknadspolitiken går ut på. Det är knappast en lösning då ungdomar redan tjänar minst av alla på arbetsmarknaden. Regeringen borde fokusera mer på att skapa jobb genom satsningar och investeringar istället för att förespråka försämrade lönevillkor för ungdomar i handeln och servicesektorn, säger Ida Gabrielsson.

För mer information:
Miro Anter, pressekreterare: 070-217 98 03 eller [email protected]