Hem / Pressmeddelanden / Italiensk polis planterade bevis i Genua – Maskeringsförbud del av samma utveckling

Italiensk polis planterade bevis i Genua – Maskeringsförbud del av samma utveckling

9 januari, 2003

Nu finns det dokumenterat att den italienska polisen under toppmötet i Genua ifjol förfalskade och planterade bevis i det direkta syftet att starta och trappa upp kravaller.

– Det här bekräftar de obehagligheter som vi egentligen visste sedan tidigare, säger Joel Phalén, ledamot av Ung Vänsters förbundsstyrelse och en av relativt få svenskar som var på plats i Genua.

– På plats var bilden av en poisstyrka som gjorde allt för att trappa upp kravallerna väldigt tydlig, med alltifrån infiltratörer till grövsta tänkbara misshandel och faktiskt dödades ju även en person av polisen i samband med kravallerna. Att polisens agerande varit helt oacceptabelt nu finns svart på vitt är naturligtvis en framgång.

– Samtidigt finns det anledning att oroas över hur situationen i Italien ser ut efter avslöjandena, där det trots stora folkliga protester ännu knappt nämnts ett knyst i media eller från regeringshåll.

– Att en så här explosiv nyhet ges begränsad eller ingen plats i italienska media är ett tydligbild av hur det italienska politiska systemet fungerar. Berlusconi kontrollerar nästan all media och det är uppenbart att historien tystas ned med hänvisning till att den är så pass graverande för regeringen.

Förslaget om maskeringsförbud i Sverige är del av samma utveckling, menar Joel Phalén.

– Ja, vi har själva länge haft principen att aldrig maskera sig i sådana situationer, men att på detta sätt ge polisen ytterligare ett vapen för godtyckliga ingripanden baserade antingen på okunnighet eller fientlighet vore oerhört olyckligt. Vi såg i Genua vad för stora polisiära befogenheter kan leda till.

– Det finns andra vägar bort från våldet, vägar som demonstrationerna i Oslo, Köpenhamn och Florens visat på. Det handlar om att anordna stora, breda och folkliga demonstrationer samtidigt som polisen måste förhålla sig på ett sätt som inte provocerar fram våld eller gör människor rädda, avslutar han.

För mer information kontakta Joel Phalén, 070-3035073 eller 08-6543100