Hem / Artiklar / Ja till Självbestämmande – Nej till EMU

Ja till Självbestämmande – Nej till EMU

14 april, 2003

EMU är elitens politiska projekt för att begränsa demokratin och fixa en politik som vanligt folk förlorar på. Men det är också en viktig del i något annat: byggandet av en europeisk förbundsstat. Just nu sitter ministrar, parlamentariker och tjänstemän från alla EU-länder och diskuterar vad EU ska bli i framtiden. Ungefär som Tyskland eller USA, så är tanken att också EU ska bestå av delstater. Det är inte spekulationer eller något skräckscenario. Alltihop händer just nu.

Demokrati är inget vi fått av Gud, slumpen eller Lasse Kronér. Demokrati är något vanliga människor kämpat sig till. Vår elit har aldrig gillat att vi lägger oss i beslut som berör oss. Därför har det alltid funnits de som varit emot en fördjupad demokrati. De gör än idag allt för att begränsa den. Ett bra sätt att begränsa demokratin är att flytta de viktiga besluten längre från folket. Från Sverige till EU.

Vi är emot Europas förenta stater där Sverige är en delstat långt bort. Det ger nästan alla i Sverige – utom lobbyister och några Bryssel-kåta proffspolitiker – mindre att säga till om. I Sverige går det att ha en gemensam debatt – som nu inför folkomröstningen – och gemensamma organisationer. Det gör det lättare att hålla tummen i ögat på makthavarna. De som fattar besluten här har långt bättre möjligheter att representera folket och ha överblick över situationen än de som sitter i Bryssel. Ett federalt EU skulle innebära ett stort bakslag för demokratin. Vi säger ja till självbestämmande och nej till EMU!