Hem / Blogg / Jag pustar inte ut ännu

Jag pustar inte ut ännu

17 oktober, 2007

Domen har som bekant fallit i det så kallade stureplansfallet. De två männen dömdes till fyra års fängelse för våldtäkt. Det är förstås väldigt glädjande att tjejen äntligen får någon slags upprättelse, och hon har själv skrivit ett brev där hon tackar för stödmanifestationen och den hjälp hon fått på vägen. Men jag blev förvånad i dag när jag såg DN: s framsida, på tidningen City och på Metros löpsedel ropa ut, att nu kan fler tjejer våga anmäla! Det tror inte jag kommer bli konsekvensen av denna långa rättsprocess.

Jag känner inte en större tilltro till rättsväsendet på grund av de här rättegångarna. Visst, i hovrätten verkar tjejen ha blivit behandlad på det sätt vi borde kunna förvänta oss av vårt rättsväsende – utan insinuanta frågor om tidigare sexvanor eller frågor kring sin klädsel eller beteende. Om det skriver Katarina Wennstam bra i SvD idag. Men i tingsrätten då! Är det bara jag som kommer ihåg att vi under de förhandlingarna kunde läsa lite allt möjligt om tjejens vanor och leverne. Privata saker, som på intet sätt kan ha varit relevanta för målet. Precis som vanligt, skulle jag vilja säga. Det är helt orimligt att domstolarna än idag lägger ett sådant fokus på tjejernas beteende, eller heder kanske man skulle kunna kalla det. Att man som tjej riskerar att få hela sitt privatliv, sitt sexliv utfläkt i tidningar och nyhetssändningar om man anmäler en våldtäkt.

DN, City och Metro får nog hejda sig lite. Det är ännu en lång bit kvar innan tjejer kommer våga anmäla. Mörkertalet är enormt.

På vårt förra förbundsstyrelsemöte tog vi ett uttalande om det här, där vi också föreslår en del åtgärder som skulle kunna hjälpa. Läs gärna det.