Hem / Blogg / Jämställdhetsministern gör sitt och blir kalenderflicka

Jämställdhetsministern gör sitt och blir kalenderflicka

5 oktober, 2011

Jag läser i Metro att Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni ska vara med i årets upplaga av kalenderflickorna. Alltså en kalender där kändisar låter sig fotas av Bingo Rimér för att uppmärksamma kvinnors hälsa. So far inga problem.

Men låt oss ta tillfället i akt och titta på ett par andra av regeringens “jämställdhetssatsningar” under åren.

På första plats har vi RUT-avdraget a.k.a pigavdraget. Det vill säga att skattepengar går till att göra det billigare för höginkomsttagare att anlita en städerska. TCO:s förra chefsekonom har räknat lite på vad skattemiljonerna egentligen går till. Summan av kardemumman blir ungefär 900 heltidsjobb som har kostat oss 800 000 vardera. Pengar man hade kunnat använda betydligt bättre och till mer jämställda projekt. Kuriosa: bland de som tjänar över en miljon kronor om året använder drygt 14 procent avdraget medan bara drygt en halv procent bland låginkomsttagarna gör detsamma.

På andra plats hittar vi vårdnadsbidraget. Alltså en reform som är till för att kvinnor ska stanna hemma med sina barn istället för att sätta dem i förskolan. Några tusen i fickpeng till den förälder som väljer att vara hemma, alltså mamman. Hela 92 procent av bidraget tas nämligen ut av kvinnor.

Som tredje punkt på listan har vi det ökade löneglappet mellan män och kvinnor. Det är ingenting som fått någon större uppmärksamhet, men faktum är att skilnaden på våra löner bara ökar och ökar. Idag ligger kvinnors löner på sisådär 86 procent av mäns.

I ett sånt läge känns det ju tryggt att Nyamko drar sitt strå till stacken och hänger på Bingo och de andra kalenderflickorna. För att citera: “jag gör vad jag kan från min horisont”. Det här med för lika lön för lika arbete, kvoterad föräldraförsäkring eller rätt till heltid är helt enkelt inte lika skoj som att få bli fotad i studio. 

Listan kan naturligtvis fortsättas en bra bit, men för mycket depp på en gång kan sabba dagen. Så låt oss istället glädjas åt att vi nu kan få självaste jämställdhetsministern leende på kylskåpet för ynka femtio kronor. Som en liten påminnelse för alla oss feminister om varför vi aldrig kan lägga ner vapnen.