Hem / Pressmeddelanden / Kamrat mördad i Colombia

Kamrat mördad i Colombia

24 maj, 2000

Natten till den 22 maj blev 24 år gamla Marlys de la Ossa mördad av lejda mördare i Cordoba, Colombia. Marlys var ledande inom den lokala studentorganisationen ACEU och aktivist i Ung Vänsters syster organisation i Colombia, Juco (Kommunistisk Ungdom). Vår kamrat var student vid Universitetet i Cordoba och gravid i femte månaden när hon mördades.

Mordet är ytterligare ett exempel på hur unga politiskt aktiva på vänsterkanten drabbas av det brutala politiska våldet i landet. På universitetet i Cordoba har kriminella handlingar utförda av paramilitären under Carlos Castanos kommando i nära samarbete med de stora jordägarna och militären, blivit en del av vardagen på universitetsområdet.

På universitetet var man i färd med att välja en ny rektor. Marlys kritiserade den nuvarande universitetsledningen för korruption, vilket leder misstankarna även mot universitetsledningen.

"Hetsen mot kommunister som hotar de rika och mäktigas ställning tar sig olika uttryck världen över", säger Ung Vänsters ordförande Jenny Lindahl. "Mordet på Marlys de la Ossa är ännu ett exempel på varför den internationella solidariteten behövs och varför vår kamp här är den samma som i Colombia. Vi kämpar för ungdomens rätt och värdighet i Sverige och i Colombia. Det är bara genom den kampen vi kan hedra Marlys minne."

Ung Vänster har länge haft ett samarbete med Juco i Colombia. 1997-1998 hade vi en kampanj då vi byggde ett ungdomens hus i en förort till Bogota. Senast i december var America Vera-Zavala och Kristoffer Housset från Ung Vänsters förbundsstyrelse och besökte Jucos 10:e kongress i Bogota.

Ung Vänster kräver att utrikesministern omedelbart agerar för att mordet på Marlys de la Ossa ska utredas och de skyldiga ställas inför rätta.