Hem / Blogg / Kan jag få be om största möjliga tystnad

Kan jag få be om största möjliga tystnad

14 december, 2009

Jag lägger upp min ledare som jag har skrivit till Ung Vänsters interntidning Rak Vänster här också. Den som vill kan läsa.

Sverigedemokraterna håller på att bäras in i riksdagen av etablissemanget. Media anpassar sig till en dagordning som är konstruerad i grumliga vatten. Och när opinionen sviktar drar sig inte borgerligheten för att gå SD halvvägs till mötes och använda lite högerpopulism. Diskussionen i debattprogrammen kretsar kring ”invandrarfrågan” och på bästa sändningstid får proffsrasister tillsammans med representanter för verklighetens folk sitta och hamra in främlingsfientligheten i stugorna. Friska fläktar som säger som det är, säger det alla tänker, utom expressens kulturredaktion som tycker något helt annat. Programledaren, debattredaktören och politiker turas om att avslöja för allmänheten att detta kan vara lite rasistiskt, eller åtminstone väldigt inskränkt. Som att det skulle vara någon slags nyhet. Som att Sverigedemokraternas väljarstöd kan utrotas genom att skrämma upp en stark majoritet. Problemet är ju att även om man vinner majoriteten så har man redan förlorat om de bara vinner enstaka nya sympatier.

Dagordningen i den svenska debatten sätts allt mer utifrån de som vill vinna stöd med rasistiska utspel och gränserna förflyttas ständigt för vad som är möjligt att säga.. Media verkar se det som ett samhällsansvar att ta debatten om dessa ”känsliga frågor”, de är pionjärer som vågar reda ut det som ingen tidigare talat om. Strategin är vansinnigt felaktig, istället borde rasisterna mötas med kalla handen. Det som skulle vara nytt och ansvarsfullt är att våga säga, att det här med slöjförbud, det pratar vi inte om på bästa sändningstid, du får ringa p1. Men istället bjuds de eller deras åsikter in till tv-sofforna och debattsidorna. Soffor och debattsidor som borde vara fyllda med diskussioner om full sysselsättning, bostadsbyggande och jämställdhet. Mona Sahlin tar avstånd från SD och kräver att Fredrik ska göra det samma. Sen säger hon och de gröna rören att de kan leka tillsammans med lite vilka som helst. Bara inte SD får vara med. För de är jättedumma. Och om man inte håller med är man oansvarig. Socialdemokraterna kommer att prata in Sverigedemokraterna i riksdagen om de inte lägger av.

Anfallsplanen mot en borgerlig regering kan inte toppas med att använda SD som skrämselkort. Det blir bara ännu ett sätt att ge dem och deras åsikter oförtjänt mycket uppmärksamhet. Etablissemanget tar avstånd. Tack då vet vi, tänker väljarna och kryssar genast Östros i riksdagsvalet. Känns inte helt troligt. När opinionsmätningarna med höga siffror för SD kommer drar socialdemokratin slutsatsen att det är dags för ett varv till. Det är beklämmande. Prata gärna på arbetsplatser och i skolor men bjud inte upp till dans genom onödig uppmärksamhet i offentligheten. Människor älskar välfärden mer än dom hatar Sverigedemokraterna, människor älskar full sysselsättning mer än de gillar Sverigedemokraterna. Det är det som är grejen. Det är det som vi borde vara tydliga med, istället för att värderingstesta Reinfeldt. När högern kommer dragande med svenskkontrakt ska vi kräva ett trygghetskontrakt för jobb, bostad och utbildning för alla i Sverige. Utvecklingen går fort och plötsligt står man där mitt i skiten utan att riktigt veta vad det var som hände. En del märker det kanske inte ens, att det blivit annorlunda. Allt måste göras för att få slippa säga vad var det jag sa. Det spelar roll vad vi gör nu för vad som blir Sverige i framtiden. Det behövs ett nytt förhållningssätt för att förhindra att vi går en obehaglig tid till mötes.