Hem / Pressmeddelanden / Kartlägg Folkpartiet, inte Stockholms unga muslimer

Kartlägg Folkpartiet, inte Stockholms unga muslimer

21 september, 2005


Idag diskuterar Utbildningsnämnden i Stockholm om lärare ska övervaka elever och sedan hjälpa säkerhetspolisen med åsiktsregistrering av svenska ungdomar. Förslaget kommer från folkpartisterna Jan Björklund och Lotta Edholm. Ung Vänster Storstockholms Seluah Alsaati Edmundh tycker att förslaget känns som en olustig ”favorit i repris” när Folkpartiet ett år före valet återigen försöker fiska röster från grumligt vatten.

– Man kan ju fråga sig om Jan Björklund och Lotta Edholm verkligen menar allvar, säger Seluah Alsaati Edmundh som sitter i Ung Vänster
Storstockholms distriktsstyrelse. Att lärare och skolpersonal skulle hjälpa SäPO att åsiktsregistrera svenska ungdomar är fullkomligt absurt och strider dessutom mot grundlagen.

Folkpartiets förslag ligger helt i linje med andra redan internationellt genomförda förslag i det så kallade kriget mot terrorismen. Gång på gång
har den internationella högern genomdrivit förslag som går ut på att fängsla och kartlägga medborgare utan rättslig prövning, i Sverige senast exemplifierat i att EU-domstolens dom – att Sverige gjorde rätt när man fryste svenske Ahmed Yusufs tillgångar utan rättslig prövning.

– Vi har sett en oerhört snabb och obehaglig omsvängning av samhällsklimatet. För fem-sex år sedan hade ett förslag som det här avfärdats som rasistiskt och högerextremt. Idag läggs det fram av Stockholms tredje största parti, fortsätter Alsaati. För mig är det är uppenbart att det är politiker som Jan Björklund och Lotta Edholm som är det stora hotet mot demokratin och i sådana fall ska kartläggas – inte Stockholms unga muslimer.

Precis som Utbildningsförvaltningen skriver i sitt svar är målet för Stockholms stads verksamhet att människor känner sig delaktiga snarare än
utpekade och uteslutna. Vill man ha en skola som går i linje med detta mål kan man inte acceptera att lärarna fungerar som SäPO:s förlängda arm inom skolväsendet.

– Folkpartiet pratar i sin skrivelse väldigt diffust om att ”vittnesmål” skulle ha noterat att ”unga muslimer i våra mest invandrartäta områden”
har ”radikaliserats” på senare år. Man slår helt enkelt fast att unga muslimer är farliga eftersom ”självmordsbombarna i London var i gymnasieåldern eller strax däröver”. Att folkpartisterna i sin skrivelse pekar ut alla i en specifik grupp människor som farliga verkar inte
besvära dem alls. För övrigt var självmordsbombarna i London uppemot 40 år
gamla, avslutar Alsaati.

Vid frågor, kontakta:

Seluah Alsaati Edmundh på 076-236 99 87
eller Ung Vänster Storstockholms distriktscentral
08-640 80 05