Hem / Pressmeddelanden / Katastrofrapport från RFSU – dags för en offensiv för unga tjejers hälsa

Katastrofrapport från RFSU – dags för en offensiv för unga tjejers hälsa

24 augusti, 2010

RFSU presenterade idag en undersökning som visar att det finns stora skillnader i landet när det kommer till ungdomsmottagningar, subventioner av p-piller, aborter, stöd till sexualbrottsoffer och andra faktorer som påverkar ungas sexuella hälsa. I Västerbotten finns exempelvis ingen subvention på p-piller och i Värmland är köerna för aborter så långa att många tjejer inte kan välja att göra en medicinsk istället för en kirurgisk abort.

– Tillgången till stöd från en ungdomsmottagning, eller vård om man blivit utsatt för våldtäkt ska inte bero på var i landet man råkar bo. Vi vill se en reform där man jämnar ut skillnaderna och helt subventionerar kostnaden för p-piller – det är enormt viktigt för unga tjejers trygghet, säger Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson.

I Dalarnas län finns varken policy, central handläggare eller vårdprogram för dem som utsatts för sexualiserat våld och på Gotland finns bara en enda ungdomsmottagning för 8000 ungdomar att vända sig till.

– Färska rapporter från ungdomsstyrelsen visar att unga tjejers ohälsa ligger på historiska bottennivåer och det är främst de som är i behov av de saker som RFSU har visat brister. När ungdomsmottagningarnas möjlighet att hjälpa inskränks av resursbrist och politisk ovilja ger det tragiska konsekvenser för lång tid framöver. Det är skamligt att man inte tar det här på allvar, vi behöver en offensiv för att hjälpa unga tjejer, säger Gabrielsson.

För mer information, kontakta pressekreterare Hanna Cederin på [email protected] eller 0762 478 321