Hem / Blogg / Klamydia tar inte sommarlov

Klamydia tar inte sommarlov

8 juli, 2011

Idag kom RFSU med sin Sverigebarometer för 2011 där man bland annat har kollat på tillgången på p-piller, ungdomsmottagningars sommaröppettider och andra grejer som rör sex, vård och hälsa i olika län. Tyvärr är det rätt trist läsning, inte för att rapportskrivarna på RFSU skulle vara dåliga skribenter, utan för att det är uppenbart att ungas sexuella hälsa inte är något prioriterat område. Åtminstone inte överlag. För faktum är att det ser väldigt olika ut med möjligheterna till hjälp och stöd i landet.

Skulle du i sommar råka vara i behov av ett besök på ungdomsmottagningen så får vi hoppas att du bor i Forshaga eller Östersund. Skåningar och västerbottningar ligger rätt illa till och på Gotland är det glest mellan mottagningarna. Eller ja, det finns en enda som 8000 unga ska dela på. Dessutom kommer tre fjärdedelar av alla ungdomsmottagningar ha antingen stängt eller begränsade öppettider i sommar. I Blekinge har till exempel inte en enda av mottagningarna öppet som vanligt.

En annan skillnad märks i kostnaden för p-piller. För en 18-årig Malmöbo är de gratis och för en Umebo kan det kosta 600 kronor.

Många unga mår dåligt på olika sätt och just tillgången på ungdomsmottagningar och preventivmedel är någonting som unga själva rankar som viktigt. Sommaren är inget undantag – det är knappas så att könssjukdomar, ångest och ätstörningar tar en paus nu i juli för att återkomma lagom till skolstart.

Men i ärlighetens namn ska man inte lasta mottagningarna för långa köer, dåliga öppettider och långa resvägar. Det blir liksom en rätt väntat konsekvens av en aggressiv nedskärnings- och privatiseringspolitik inom både välfärden i stort och ungdomspsykiatrin och skolhälsovården i synnerhet.

Nä, det rimliga vore istället att göra tvärt om. Utöka öppettiderna och starta upp fler mottagningar. Man kan ju tycka att tillgången på kondomer och p-piller inte ska avgöras av vart i landet du råkar bo och att alla har rätt att må bra oavsett plånbok.