Hem / Blogg / Klein om islamofobi

Klein om islamofobi

3 mars, 2008

Aftonbladet har publicerat en artikel av Naomi Klein, där hon skriver om islamofobi i det amerikanska presidentvalet. Bakgrunden är att det under valkampanjen har spridits ut bilder på Barak Obama iklädd turban, tänkta att misskreditera honom genom att utmåla honom som muslim (läs: terroristgalning). Obamas reaktion på smutskastningskampanjen har varit att förneka anknytning till islam, vilket Klein problematiserar:

“Obama måste naturligtvis korrigera lögner och felaktigheter, men han skulle inte behöva stanna där. Problemet med kampanjens motreaktion är att den låter den avskyvärda och rasistiska premissen för hela ”muslim-smutskastningen” stå oemotsagd: nämligen att det vore något skamligt med att vara muslim.
(…)
Som den mest synliga måltavlan för denna växande rasism har Obama makten att bli mer än bara dess offer. Han kan använda attackerna för att påbörja just det globala reparationsarbete som är det mest förföriska löftet i hans kampanj. Nästa gång Obama tillfrågas om sin påstådda muslimskhet kan han svara genom att inte bara klargöra fakta utan genom att vända på situationen. Han kan klart och tydligt uttala att om en presidentkandidat upprätthåller förbindelser med en lobbyist för läkemedelsindustrin så skulle det kunna motivera ett skandalavslöjande, men om en kandidat är muslim så är det däremot inte någon orsak till skandal.”

Läs artikeln, som är minst lika relevant i en svensk kontext.