Hem / Blogg / Krig, fred och Folkpartiets Paulsen

Krig, fred och Folkpartiets Paulsen

25 maj, 2009

Man blir ju innerligt trött på Folkpartiets tjat om att EU och, hör och häpna, EMU innebär fred. Marit Paulsen, som gör någon sorts comeback, påstår sig tillhöra “den sista generationen i Europa som har erfarenhet av krig”.

Det sk fredsargumentet är naturligtvis helt felaktigt. Det råder inte fred i Europa och inom EU. Tvärtom pågår ett intensivt flerfrontskrig – precis just nu, i denna stund. För 100 år sedan sådde det europeiska kapitalet fröet till två världskrig som utkämpades om tillgången till marknader och råvaror. Världen styckades upp, kolonier bildades och miljontals människor dog. Idag har Europas ekonomiska fältherrar slutit fred mellan sig för att tillsammans bekämpa nya gemensamma fiender.

Dagens krig är ett eliternas krig mot folket. En revolt mot sociala framsteg i Europa. Starka fackföreningar som flyttat fram löntagarnas intressen, generella skattefinansierade försäkringssystem och en expansiv offentlig sektor. Högerregeringar har sett sin chans att under EU:s fana genomföra skattesänkningar, nedskärningar och ett nyliberalt systemskifte som hade varit omöjligt att driva igenom inom nationalstatens parlamentariska demokrati.

EU är inget fredsprojekt. Lissabonfördraget, som den svenska riksdagen ratificierade utan folkomröstning, innebär inte bara mer makt till byråkrater och social dumping utan också en militär upprustning och framväxten av en union med militära stormaktsambitioner. Redan idag deltar EU:s medlemsländer, däribland Sverige, i ockupationer i tex Afghanistan (och i Irak). Utanför Afrikas kust och i Medelhavet pågår en hänsynslös jakt på flyktingar. EU är inget fredprojekt utan en fästning med höga murar mot omvärlden.

Och vad gäller Paulsen, så måste någon ta henne i örat och påminna henne om alla de som flydde undan 90-talets krig i Balkan och de som sökt skydd i Europa undan krigen i Afghanistan och Irak!

Rösta på Vänsterpartiet, din EU-kritiska röst, den 7 juni!

Andra som bloggat: Alliansfritt Sverige
I medierna: AB, SvD, R&D, Sydsvenskan, DN