Hem / Blogg / Kriget är över men ockupation fortsätter!

Kriget är över men ockupation fortsätter!

9 mars, 2009

Gaza har återigen hamnat i medieskuggan. Väldigt lite om vad som pågår i Gaza når allmänheten. Israels krig är över för den här gången och människor har återvänt till det lilla som finns kvar. Nu ska livet byggas upp igen men med en högerextremistisk israelisk regering är det mycket som talar för att ockupationen kommer att brutaliseras.

The Guardian har kommit över en EU-rapport med graverande innehåll om den israeliska ockupationspolitiken. Några saker som nämns i rapporten är expansionen av bosättningar på ockuperat område, förstörelse av palestinska bostäder, diskrimineringslagstiftning och apartheidmuren som införlivar allt mer Palestina med Israel.

EU konstaterar också att läget för palestinier bosatta i Östra Jerusalem har förvärrats på senare tid. Som vanligt hänvisar Israel till medborgarnas säkerhet men EU-rapporten har ett tydligt budskap,

“Many of its current illegal actions in and around the city have limited security justifications.”

Rapporten vittnar om israelisk apartheidpolitik gentemot palestinierna. 34% av Jerusalems invånare är palestinier men endast 5-10% av stadens budget går till palestinska omården. Palestinier har tillåtits att bygga bostäder i endast 12% av Östra Jerusalem. Mindre än 200 bygglov utfärdas per år vilket resulterar i att många palestinska hem byggs utan tillstånd. Följaktligen har 400 palestinska hem förstörts sedan 2004 och 1000 rivningar planeras. Sedan Annapolis har 3000 nya bosättarhem byggts i det ockuperade Östra Jerusalem. Antalet bosättare uppgår nu till 190 000. Idag avslöjar den israeliska människorättsgruppen, Yesh Din, att Israel, i strid med internationella konventioner, exploaterar mineraltillgångar på Västbanken.

Israel fortsätter att ignorera internationell rätt. Och alla de röster som förnekar detta genom att anklaga oss, som fördömer brotten, för antisemitism, devalverar begreppet!

Sanktioner är enda sättet att få stopp på den israeliska ockupationen. EU måste upphäva handelsavtalet med Israel och Sverige måste ta täten i en kulturell och idrottslig bojkott!

Jag konstaterar att gruppen “Utvisa Israels ambassadör ur Sverige!” har snart fått 8 000 medlemmar! Gå med du också!

Andra som bloggat: Svensson, ETC, Esbati,
I medierna: SvD, Sydsvenskan