Hem / Blogg / Krisen är högerns offerritual

Krisen är högerns offerritual

1 december, 2008

Besked om nya varsel kommer nu var dag. 20 000 varslade endast under november månad. Volvo Lastvagnar varslar 1 300 personer. När Volvo i Göteborg sparkar anställda kommer många att bli tvungna att söka socialbidrag. De som haft råd att vara kvar i a-kassan kommer att få klara sig på slantar som knappt täcker hälften av lönekuvertet med Volvo-loggan. Finanskrisen drabbar och det drabbar hårt. Men inte alla. Vd-lönerna fortsätter att röra sig uppåt mot höga höjder. Återigen LO-tidningen med ingressen,

En industriarbetare tjänade förra året 257.000 kronor. Han eller hon skulle behöva jobba i 34 år för att få ihop lika mycket som den genomsnittlige vd:n på ett av Sveriges 100 största företag tjänar på ett år.

I tidningen Fokus rusar Martin Ådahl till nyliberalismens försvar när han i en krönika välkomnar in julen genom att förorda, hör och häpna, Bildt-regeringens slaktpolitik på den offentliga sektorn i början av 1990-talet. Nedskärningspolitiken, avregleringarna och mera marknadsfundamentalism ska rädda Sverige undan nedskärningspolitik, avreglering och mera marknadsfundamentalism.
Som att att det går att bota huvudvärk med en slägga!

Vi har alla insett att borgerligheten kommer att hävda oskuld i den här krisen genom sin politik som kan reduceras ned till attacker mot facket, löntagarnas försäkringssystem samt total handlingsförlamning inför sitt egenskapade katastrof, nämligen utslagning och desperation på arbetsmarknaden. Högern har helt enkelt gjort finanskrisen till en egen nyliberal offerritual där det återstående av den svenska modellen, kollektivavtal och starka fack ska offras till marknadsgudarna.

När systemet har kollapsat, efter att högern avreglerat marknaden istället för att reglera den och spekulanterna ätit upp folkets pengar, är det dags att prova nåt nytt. Det är hög tid att bryta med nyliberala dogmer och dra av tvångströjan som trätts på ekonomin. Dags att stimulera och få igång hjulen. Dags att satsa på arbetsmarknadsutbildningar, höja taken och ersättningsnivån för a-kassan, och få igång byggandet av hyresrätter.