Hem / Pressmeddelanden / Lägg skulden där den hör hemma

Lägg skulden där den hör hemma

21 maj, 2007

Partier på den yttersta högerkanten har på senare tid vuxit sig starkare i Europa. I ett samhällsklimat som drivits allt mer åt höger får rasistiska partier fotfäste. Samtidigt som åsikter och förslag med rasistiska undertoner ständigt legitimeras av partier som Folkpartiet, får vanligt folk det sämre genom att klyftorna i samhället ökar. Detta är tydligt i länder som Danmark, Nederländerna och Frankrike där högerextrema partier har gått framåt

Det finns en tydlig koppling mellan den rasistiska utvecklingen i europeisk politik och USA: s angreppskrig i Irak och Afghanistan. Högern framställer muslimer som kvinnoförtryckande terrorister för att kunna legitimerar den terror och det våld befolkningen utsätts för. Här blir rasisternas argument och verklighetsbeskrivning verktyg för bombhögern.

Samma utveckling ser vi i Sverige. Krav i stil med språktest för medborgarskap, åsiktsregistrering av muslimska skolungdomar och gyntest för invandrartjejer kommer idag inte från obskyra extremgrupper som Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna utan från den borgerliga regeringen.

Högern använder Sverigedemokraternas framgångar de senaste åren som förevändning för att förbruna debatten och framställa invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet som ett samhällsproblem. Nu i helgen har Sverigedemokraterna riksmöte i Karlskrona. Vi ser en utveckling där rasistiska partier vinner allt mer legitimitet i den politiska debatten. Partier så som Sverigedemokraterna bjuds in till debatter i tv-soffor och ges på så sätt utrymme att sprida sina främlingsfientliga åsikter. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med rötter i den nazistiska rörelsen. Det är mycket allvarligt att de har mandat i kommunfullmäktige i många kommuner, men något som på sikt är värre är att etablerade partier har anammat en del av deras argumentation och ger dem debattutrymme.

Ung Vänster protesterar mot rasistiska förslag oavsett om det handlar om att Sverigedemokraterna vill stänga flyktingförläggningar eller att Folkpartiet vill diskriminera och särbehandla invandrartjejer. Vi vet att arbetslöshet finns för att eliten tjänar på den, inte för att invandrarna skulle ta jobben. Det är inte heller invandrarna som har importerat kvinnoförtrycket. Kvinnor är underordnade män i Sverige såväl som i Mellanöstern som Asien. Brottsbenägenheten ökar inte per centimeter svart skägg. Terrorism förekommer inte som en naturlig del av någon religion eller kultur. Brottslighet och terrorism föds ur usla livsvillkor, desperation och att människor förvägras makt över sina egna liv.

Nog nu! Vi ställer inte upp på borgarnas och rasisternas förljugna världsbild. Krig och förtryck kan aldrig rättfärdigas, oavsett om det sker i Sverige eller i Irak. Lägg skulden där den hör hemma – på högern och på rasisterna.

Antaget av Ung Vänsters Riksting 070519

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, 0738 24 12 13