Hem / Blogg / Läs Ida i Aftonbladet

Läs Ida i Aftonbladet

22 april, 2010

Aftonbladet har en debattserie om jobben och arbetslösheten. Tidigare har där CUF-ordföranden Magnus Andersson propagerat för att sänka ungdomars löner och avskaffa anställningsskyddet.
Ida skriver också om ungdomsarbetslösheten och ungas situation på arbetsmarknaden, men förstås ur en helt annan vinkel:

“Det är inte långtidsarbetslösheten som är det största problemet för unga, det är korttidsarbetslösheten. Osäkra visstidsanställningar har satts i system vilket innebär att ungdomar sällan får ett fast jobb. Fler än hälften av alla unga LO-kvinnor har en visstidsanställning i dag. Unga får betala priset för den så kallade flexibla arbetsmarknadens framväxt. Konkret innebär det att man har svårt att styra över sin livs­situation, skaffa en bostad eller våga säga ifrån till chefen, eftersom den som bråkar kan få gå. Det här är en verklighet långt ifrån påståendena om att anställningsskyddet är för starkt.

Unga behandlas som slit och slängvaror på arbetsmarknaden. En grupp man kan plocka in och kasta ut efter tycke och smak. Att rensa bland anställningsformerna och åter göra fast anställning till norm är nödvändigt.

Läs artikeln här.