Hem / Pressmeddelanden / Låt oss slippa ännu en skandalrättegång

Låt oss slippa ännu en skandalrättegång

27 september, 2010

Idag inleds en ny rättegång i fallet med The Pirate Bay, vars tidigare dom överklagades och nu ska omprövas i hovrätten. 2009 dömdes man till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd. Historien om förundersökningen och den förra rättegången kantades av rättsvidriga skandaler med alltifrån okunniga och jäviga domare till olagliga husrannsakningar.

– Man undrar ju vad rättsväsendet kommer att bjuda på den här gången. Det är löjeväckande med så höga straff för några ynka filmer och låtar och helt ovärdigt en modern demokrati att tumma på rättssäkerheten för storföretagens intressens skull, säger Ung Vänsters vice förbundsordförande Elisabeth Biström.

Motpart i målet är ett antal stora amerikanska filmbolag. Brottsmisstanken består i att männen som tidigare drev sajten ska ha "tillgängliggjort" 20 låtar, nio filmer och fyra dataspel

– The Pirate Bay är lika olagligt som Google, som också är en länksamling och en sökmotor. Fildelning är ett självklart sätt att använda den nya tekniken och internet är till för att sprida information, det krockar naturligtvis med företagens vinstintressen. Det här är bara ett i raden av exemplen på hetsjakten på Sveriges ungdomar. Ung Vänster kräver att man istället bidrar till en utveckling som går åt rätt håll, till att börja med borde man införa digitala bibliotek och riva upp IPRED och FRA-lagen, säger Biström.

För mer information kontakta pressekreterare Hanna Cederin på 0762 478 321