Hem / Blogg / Lata Littorin

Lata Littorin

27 april, 2010

Arbetslöshetsministern Sven-Otto Littorin har en hälsning till alla arbetslösa ungdomar: man ska anstränga sig hårdare för att få socialbidrag (det räcker tydligen inte med att man som idag måste bli fattiggjord för att få den ytterst låga ersättning som socialens försörjningsstöd ger), och om man är arbetslös och ung ska man sluta spela TV-spel. Oklart varför.

Nej förresten, jag tar tillbaka. Det är inte oklart. Man får väl anta att Littorin, precis som chefen Reinfeldt, i gubbig anda vill måla upp en bild av av “dagens ungdom” som lata lymlar som sitter och lirar Halo istället för att klippa sig och skaffa ett jobb. Om de bara tog sig i kragen, skulle de inte vara arbetslösa. Med statsministerns ord: “Det är en myt att det inte finns arbete att söka i svåra tider. Det finns alltid lediga platser. […] En viktig orsak till att ungdomar inte får jobb är att de inte söker jobb.”

Man kunde verkligen önska att Littorin- arbetsmarknadsminister som han kallar sig och allt – skulle ägna mer tid åt att göra något åt arbetslösheten, snarare än att hacka på arbetslösa ungdomar. Men det tycks vara en fåfäng förhoppning. Det verkar helt enkelt inte ligga på vare sig arbetsmarknadsministerns eller någon annan regeringsmedlems agenda att fixa jobben. LO ger idag en skarp varning för att den höga arbetslösheten kan bita sig fast för lång tid framöver om regeringen inte börjar agera. Men utsikterna är bedrövligt små för att regeringen ska börja lyssna på varningarna.

Till sist, för att ingen mot all förmodan ska tro att jag är en sådan där lat lymmel, vill jag slå fast att jag tycker att alla som kan ska arbeta. Men i lika hög utsträckning tycker jag att regeringen ska arbeta för att bekämpa arbetslösheten. Så visst, Littorin, ställ krav på att ungdomar ska söka jobb. Men innan du tar dig ton vore det på sin plats att du själv kavlade upp skjortärmarna och gjorde ditt.

_________________
Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Ida Gabrielsson kommenterar