Hem / Pressmeddelanden / Leijonborg ett hot mot demokratin

Leijonborg ett hot mot demokratin

22 november, 2004

I kväll deltar Lars Leijonborg från folkpartiet tillsammans med en företrädare från den högerextrema rörelsen i SVT:s program Debatt. Alex Bengtsson, ledamot av Ung Vänsters verkställande utskott, är oroad och upprörd.

– I schysst sändningstid får Jimmie åkesson från det lilla rasistpartiet Sverigedemokraterna möjligheten att föra fram sina åsikter, och Lars Leijonborg får möjligheten att vrida samhällsdebatten än mer åt höger, säger han.

För två år sedan inträffade samma sak. Leijonborg ville spela rollen som demokratins helgon och utmanade en sverigedemokrat i en TV-debatt. Efter programmet var den allmänna uppfattningen att Leijonborg förlorat. Alex Bengtsson menar dock att vad som sades i debatten inte var det viktiga. Det stora problemet var att det rasistiska partiet fick oförtjänt utrymme i TV, säger han.

– Strax efter den omdiskuterade debatten kopierade Leijonborg och Folkpartiet Sverigedemokraternas politik när man krävde språktest för invandrare, säger Alex Bengtsson. Det lyckades de med så bra att sverigedemokraterna uppmanade sina väljare att rösta på folkpartiet i de kommuner de inte själva ställde upp i valet.

I den egna valanalysen menar Sverigedemokraterna att folkpartiets linjebyte resulterat i ett sämre valresultat än väntat. I Sverigedemokraternas förklaring av valresultatet gick att läsa att en av anledningarna till att partiet inte fick fler röster var att Folkpartiet hade anammat deras politik.

– Det finns alltså ingen som helst anledning att tro att Leijonborgs debatt mot Sverigedemokraterna har något med försvarandet av demokrati och en human flyktingpolitik att göra, hävdar Alex Bengtsson.

– Lars Leijonborg hävdar alltid att vänstern är terrorister med tveksam demokratisyn, samtidigt som han själv stödjer en apartheidregim i Israel. Folkpartiet försöker ta patent på demokratin för att sen spola ner den i toaletten, avslutar Alex Bengtsson Det är ynkligt och oroväckande -ett hån mot människor som kämpar för demokrati Sverige och världen över.

För mer information kontakta Alex Bengtsson 073-645 07 79