Hem / Artiklar / Man måste se helheten

Man måste se helheten

13 november, 2006

"De måste se helheten", det säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om kritiken angående höjning av a-kasseavgiften. Så är det förstås, men inte på det viset som Littorin menar. All kritik som läggs fram mot borgarnas planerade försämringar av a-kassan bemöts med argumentationen om det så kallade "jobbpaket" och standardkommentaren är "det ska löna sig att arbeta". Visst ser vi helheten och vad det innebär för vanligt folk. Svaga fackföreningar, låga löner och otrygga anställningar är förstås målet och ingenting annat. Vi har också bjudits på en extra pisksnärt från finansminister Anders E Borg som vill jaga arbetslösa med böter om de inte söker "tillräckligt" många jobb.

I regeringen sitter ministrar som knappast någon av dem varit fackligt ansluten, ingen har varit LO- medlem. Verklighetsfrånvända typer som bedriver och företräder en snuskig högerpolitik. Medan vanligt folk får höra att höjningen av a-kasseavgiften ska fungera som ett incitament för att lösa sin egen arbetslöshet och att för få jobbansökningar ska bestraffa med bot, använder regeringen våra skattepengar för att subventionera sin egen och sina kompisars hemhjälp.

De menar att eftersom det är så många som betalar husan svart, måste vanligt folk sponsra Anders E Borg och kompani så att det kan slippa vara kriminella och anställa vitt istället. Deras miljoninkomster är förstås bara små spik i sammanhanget.

Arbetslösa ska straffas samtidigt som överklassen gynnas.

Nog kan vi se helheten.

Ida Gabrielsson, förbundsordförande Ung Vänster